Kadi Kõiv: tüli on mõttetu ajaraiskamine

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialisti Kadi Kõivi jaoks on kolmeks mõtteks, mis konfliktse situatsiooni lahendamise päästavad,  peegeldamine, "liblikas seinal" ja fookus lahendusele.

"Esmalt annan emotsioonideta tagasisidet püüdes kasutada samu sõnu ja väljendeid, ehk rääkida "tema" keeles, see võtab esmase pinge maja ja tihti isegi pehmelt ehmatab, sest enamik konfliktseid inimesi vahutavad kõigest muust kui sellest, mis neid tegelikult häirib," jagab Kõiv nõu.

Seejärel hindab ta situatsiooni vaatleja positsioonilt ehk kujutleb ennast kui  "liblikas seinal", kellel pole situatsioonist sooja ega külma kuid vajab, et õhk oleks puhas ja teema ammendunud.

"Ja siis keskendun üksnes lahendusele. Kui Sa korrakski suudad situatsioonist välja astuda, siis enamasti mõistad, et teema on absoluutselt mõttetu ajaraiskamine ja selle asemel võiks hoopis elu nautida," rääkis Kõiv, kelle sõnul on loogiline, et kui tekib tunne, et sinuga ei arvestata või sulle on liiga tehtud, tuleb ennast kaitsta.

"Tekib hirm ja emotsioon, seejärel tõuseb hääl ja tekib ärritus..... Ainuüksi selle jada teadmine paneb mõtlema ka enda käitumisele. Me kõik reageerime iseendi varasematest kogemustest lähtuvalt. Oluline pole mitte see, mida sa räägid, vaid see, kuidas sinust aru saadi," rääkis Kõiv.

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ain Kivesti

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara