Tööstress tekitab Eestis vaimseid häireid ja kasvajaid

Tööandja tähelepanuta jäänud stress tekitab Eestis nii tõsiseid vaimseid kui füüsilisi tervisehädasid depressiooni ja kasvajateni välja, hoiatab Tööandjate keskliidu, ametühingute ja tööinspektsiooni ühiskampaania käigus valminud veebileht stressivastu.ee.

Veebileht ütleb tööandjale otse: tööstressist tulevad  südame-veresoonkonnahaigused, ainevahetushäired, luu- ja lihaskonnavaevused, ärevushäired ja depressioon ning ka pahaloomulised kasvajad.

Tajutud mõttetu tegevus tekitab seejuures palju suuremat stressi kui suur koormus tööl, mida tunnetatakse vajalikuna, selgitas Tööinspektsiooni peadirektor Katrin Kaarma tänasel tööstressi konverentsil. Kaarma lisas, et tööstressi tähelepanuta jätmine tekitab ettevõttele hiljem ka suuri kulutusi.

Viimasel ajal on meil kollektiivne ärevushäire," hindas Kaarma praegust majandus- ja töökeskkonda. Ta lisas, et ettevõtjal on tööstressi ära tunda päris keeruline, sest inimesed häbenevad vaimse tervise probleeme, ei lähe arsti juurde ja nende häda ainult süveneb. "Vaadake, kuidas töötajad teie ettevõttes eluga hakkama saavad," julgustas ta.

Kaarma sõnul lülitab stressis organism end ümber kokkuhoiurežiimile, et oletatavateks raskusteks valmis olla. Sellest kipuvad stressis inimesed ka kaalus juurde võtma, ehkki ei söö väga palju.

Tööandja on kohustatud ka psühholoogiliste teguritega tegelema, kuigi seaduse järgi peab tööandja kindlustama töötaja vaid kokkulepitud tööga ja andma selgeid korraldusi, rõhutas ta.

Veebilehte stressvastu.ee saavad tööandjad kasutada ka tööstressi kaardistamiseks. Seal on 35 küsimusega küsimustik, mis mõõdab kuut olulist tööga seotud stressorite liiki. Küsimused koostanud Suurbritannia Töötervishoiu ja tööohutuse amet (HSE) lähtus parimast olemasolevast tõenduspõhisest teadmisest, mis seob töö omadusi terviseväljunditega.

 


 


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Anne Oja

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara