Gina Kilumets: enne andmete internetis avalikustamist kontrollige kolm korda  

Kuna infot, mille me küberruumi saadame, on praktiliselt võimatu eemaldada, samas võib see osalise jaoks olla väga ebameeldiv, tasub enne andmete kajastamist selle õiguspärasust hoolega kontrollida, ütles sekretäride infopäeval andmekaitsespetsialist Gina Kilumets.

Kilumets tuletas meelde, et andmekandjaks ei ole mitte ainult paber, vaid ka dvd, foto, video, film ja reklaam. Ehkki inimesed suhtuvad paberkandjal dokumentidesse tõsisemalt kui digitaalsetesse, koheldakse neid ühtemoodi. "Kui inimene annab oma allkirja paberkandjale, siis ta suhtub dokumenti suurema vastutustundega kui meili saates, mis nagu polegi päris. Seega kui on vaja inimesi korrale kutsuda, siis tasub paluda infot paberkandjal, sest ennast paberil väljendades mõeldakse ja filtreeritakse infot rohkem," soovitas Kilumets.

Ilma isikuandmetena tema sõnul hakkama ei saa. "Isegi reklaam on muutunud personaalseks. Keda poleks vihale ajanud postkasti ummistavad värvilised asjad, mis kannavad reklaami eesmärki. Kui leiad nende pealt veel oma nime ja aadressi, ajab eriti vihaseks."

Ent isikuandmete töötlemine ei saa olla eesmärk omaette, vaid isikuandmeid töödeldakse mingi kindla eesmärgi saavutamiseks. Näiteks võib olla eesmärgiks võimaldada klientidele paremat teenust, tagada töötajatele õigusaktidest tulenevalt soodustused ja aruandekohustused, aruandekohustuslikkus jne. Lähtepunktiks isikuandmeid sisaldavate dokumentide koostamisel on isikuandmete kaitse seaduses toodud isikuandmete töötlemise põhimõtted: seaduslikkus, eesmärgipärasus, minimaalsus, kasutuse piiramine, andmete kavliteet, turvalisus ja individuaalne osalus.

Kilumetsa sõnul pole väiksemates firmades erandlik, et sekretäri juurde, kes teeb kõike - raamatupidamist, PR-i, tellib kaupa ja koostab kirju-, tuleb juhtkonna esindaja ja ütleb, et oleks vaja koostada kliendiandmebaas. "Ükskõik, millise ettepanekuga te välja tulete, on vastutus töötlejal. Ja töötleja vastutav esindaja on asutuse juht või juhatus," tuletas Kilumets infopäeval sekretäridele meelde.

Kilumetsa sõnul seostatakse avalikustamist ennekõike veebis kajastatava teabega, ent see on vaid üks avalikustamise viisidest. Samas on see kõige problemaatilisem. "Infot, mille me küberruumi saadame, on praktiliselt võimatu eemaldada, see hakkab elama oma elu. Seetõttu enne kontrollige, kontrollige ja kontrollige veel kord. Andmed võivad olla äärmiselt ebameeldivad ja mitte teie, vaid just nende inimeste jaoks, keda need puudutavad," hoiatas Kilumets.


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara