7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: pooleldi kohvik, pooleldi pood

Iga Tallinna kohvik väärib tähelepanu juba ainuüksi sellepärast, et ta olemas on. Krõbevärsked saiakesed, kohvilõhn, hommikused ajalehed – kellele see ei meeldiks.  Eelmise laupäeva hommikul läksin neid otsima südalinna kohvikusse-gurmeepoodi Delicato.

Esmalt püüavad pilku Itaalia makaronipakid, siis suured klaasvitriinid sinkide, saiakeste ja kookidega. Klaasseina taga ahjud ja kondiitrid, nii et kindel kohalik toodang. Kõik olla värsked, kinnitas tütarlaps leti taga.

Nagu poes enamasti, jättis teenindaja meid valiku tegemisel iseenda hooleks, ise samal ajal leti varjus salakesi midagi suhu pistes – küllap oli temalgi kõht tühi. Pakutavast ülevaate saamiseks tuli läbi käia kogu kohvik ja selle kolm vitriini. Menüüd ei paistnud olevat, leidsime selle alles kõige tagumise seina pealt. Ka siltidega oli segadus: letis oli väljas kaks struudlit, aga nelja struudli sildid, kanasalat kandis fetasalati silti, teed olid küll riiulil, aga nii kaugel, et purkidel olevat kribukirja ei näinud lugeda, mahlapakid olid käepärased küll teenindajale, aga peaaegu nähtamatud kliendile.

Valik tehtud, asusime leti juures tellimust andma. Ettekandja püüdis viimaseid neelatusi võluva naeratuse taha peita ja nüüd oli tema kord ringi sõeluma hakata. Kõigepealt viis esimesena tellitud croissant´i lauale, siis läks vaatama, kas maksastruudlit on, siis, kui olime küsinud roheliste teede kohta, läks ja tõstis teepurgid tagumisele letile – aga meie olime ju esimese leti juures! Kaootiline ja aeganõudev oli seekordne hommikusöögi tellimine. Makstud, jäin tšekki ootama,  seda tuli eraldi küsida. Lõpuks oli ikka üks saiake välja jäänud, selle maksin eraldi, aga enam tšekki ei saanud, seda kassast läbi ei löödudki.

Lõpuks said söögid-joogid lauale, kaaslane sai koos noa ja kahvliga ka selle ümber mähitud salvräti, mina pidin ilma läbi ajama. Omad probleemid olid temalgi, talle toodi tee ja puljong korraga. Tee, muide, oli ilusas suures kotikeses, mitte tavaline laiatarbekaup. Aga kuhu arvavad austatud kohvikupidajad olevat sündsa oma töö teinud teekott panna? Lauale? Põrandale? Või croissant´i kõrvale? Meil vedas, ettekandja jättis meile meie tühjakssöödud nõud, nii sai teekoti panna puljongitassi.

Maitsetega on Delicatos õnneks paremad lood kui teenindusega. Nii mahe kitsejuustu quiche, leebe puljong, lopsaka täidisega maksastruudel kui värske salati nime kandev peedi-porgandisalat olid meeldiva maitse ja õnnestunud teostusega. Peet ja porgand säilivad hästi, selles mõttes olid need küll värsked, aga ilmselt oli ikkagi eelmise aasta saagiga tegemist, nii et nimi oleks salatil võinud miski muu olla. (Pärast märkasin, et tšekil oligi see kanasalatiks muutunud. Kuigi, jah, kanasalat on peedisalati kohta vist veelgi ebatäpsem öelda)

Pirukatele annab jumet loomulikult täidis, nende hulgas oli nii häid kui halbu: tuunikalapirukas oli rikkalik ja lopsakas, aga juustu-spinatipirukal nappis nii täidist kui maitset. Ainult croissant´i võiks kulinaarseks õnnetuseks pidada: vintske, krõbedust ei kusagil, suur ja maitsetu. Üldse olid kõik Delicato küpsetised väga suured, pigem vene piimasaali kui prantsuse kohvikukultuuri mõjudega.

Ajalehti ei leidnud, ei värskeid, ei vanu, küll aga mõne kuu vanuseid ajakirju. Ajakirjad ei lähe nii ruttu vanaks kui ajalehed, selles mõttes ollakse Delicatos säästlikud. Ja ka plastmassist pajutibud ja nartsissid saab järgmisel aastal uuesti aknale kevadet tervitama panna. 

 

Delicato

Toit: 7

Teenindus: 2

Interjöör: 6

Aadress: Tartu mnt 7, Tallinn

Telefon: 60 16 189

Avatud: E-R 8-20, L 10-18, P10-16

Põhiroogade hinnavahemik: salatid 49-59, supp 39, saiakesed 15 kr

 

Autor: Urve Vilk, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700