Eestimaalaste nutikus pannakse proovile

Eestis algab täna uuringu "Tean ja oskan" prooviküsitlus, mille käigus küsitletakse 16-65 aastasi inimesi seitsmes maakonnas.

TEAN ja OSKAN on Eestis kasutatav nimetus rahvusvahelisele täiskasvanute uuringule PIAAC – Programme for International Assessment of Adult Competences.  Uuritakse 16-65 aastaste inimeste võtmeoskusi, mis on vajalikud, et 21. sajandi ühiskonnas ja majanduses toime tulla. Kutse Eesti prooviküsitluses osaleda saadetakse juhusliku valiku alusel 3300 inimesele seitsmes linnas ning kaheksas vallas.

Haridusministeeriumi teatel on väga oluline, et kõik kirja saanud inimesed leiaksid võimaluse vastamiseks. Kui osalusprotsent jääb alla 70, siis võidakse Eesti andmed jätta rahvusvahelisest võrdlusest kõrvale. Rahvusvahelises uuringus osaleb 26 peamiselt OECD riiki ja enamik Euroopa Liidu riike. Eestis pole varem täiskasvanute oskusi mõõdetud, küll on analoogne PISA uuring läbi viidud õpilaste hulgas.

"Tean ja oskan" uuringu ühe tähtsaima tulemusena saab Eestit  võrrelda teiste maailma arenenud riikidega. Oluline on ka info selle kohta, kus ja kuidas täiskasvanute oskused arenevad, kui palju on oskuste tase seotud kooliharidusega, hilisema töö, koolituste ja koduse keskkonnaga.

2010. aasta kevadel viiakse läbi testküsitlus – kontrollitakse mõõtmisvahendeid. Selleks küsitletakse Eestis 1800 inimest. 2011-2012 aastal toimub põhiuuring, mille käigus kogutakse andmeid 7500-lt inimeselt.

PIAAC uuringut on nimetatud ka täiskasvanute PISA uuringuks (Programme for International Student Assessment), mida on õpilaste hulgas läbi viidud juba aastaid ning kus Eesti õpilased on saanud väga häid tulemusi.        


 

 

 

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara