13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spetsiifilisi puhastustöid pole mõtet ise katsetada – võib kalliks maksma minna

Puhastustööde hinnad kõiguvad suurel määral sõltuvalt kliendi lepingust, tööde mahukusest ning raskusastmest. Teenuste tellijad on Eestis põhiliselt ettevõtted, sest eraisikud pelgavad puhastusfirmade hindu kõrgeks.

“Ega puhastustöödele ei saagi kunagi mingit ühtset hinda öelda, sest need on nii spetsiifilised – vahel objektipõhised, vahelt tunni- või ruutmeetripõhised,” selgitab Puhastuslux OÜ teenindusjuht Maire Kurgpõld.

“Kui töid teha pikema lepingu järgi, siis tuleb väga konkreetselt arvestada tasusse sisse lisaks töö hinnale jooksvad kulud, üldkulud, palgafond, töötajate vormiriietus ja koolitused, kasum, kvaliteedikontroll ning puhastusained ja tööriistad-masinad olenevalt teenusest,” rääkis Kurgpõld.

Kallimad on kindlasti eritööd: põrandate süvapesu, vahatamine, poleerimine ja õlitamine, millest viimane on eriti spetsiifiline ning kallis töö.

Akende pesu hind oleneb näiteks sellest, kas aknad on kahe- või neljapoolsed ning kus hoone asub, sest oluliselt keerukam on pesta vanalinnas asuvaid aknaid.

“Kindlasti peaks spetsialistide kätte usaldama põrandate hooldamise, mida on lihtne valesti teha. On olnud juhtumeid, kus lastakse naturaalsest puidust põrand õlitada tavalistel töömeestel ning nad ei ole sellega hakkama saanud – pärast on väga raske või isegi võimatu seda põrandat päästa,” rääkis Kurgpõld. “Ka aurupuhastus on töö, mida saab vaid sisse tellida, kuna selle jaoks on vaja erilist masinat. Samas on aga aurupuhastus väga efektiivne tolmukoguvate palkseinte, mustust koguvate vuukide ning pehme mööbli puhastamiseks.”

Bürood ja teenindusasutused tellivad puhastusfirmadelt mitmesuguseid töid alates lihtsamatest kõva mööbli puhastustest, WC- ja duširuumide koristamisest kuni arvutiekraanidelt tolmu pühkimise ja nõude pesemiseni, mida töötajatel on mugavam lasta ära teha ühel vastutaval isikul.

Eraisikud tellivad koristustöid firmadelt vähem, põhjuseks tahtmatus käibemaksu maksta. “Järjest enam läheb siiski ka meil moodi koju koristaja tellida, kuid kõige suuremaks probleemiks on hind – eraisikutele tehakse ju kalkulatsioon samamoodi nagu ettevõttele ning liidetakse käibemaks. See aga ajab hinna kõrgeks ning lihtsam on lasta puhastustööd ära teha naabritädil, kelle töö kvaliteedis aga ei saa paraku kindel olla,” rääkis Kurgpõld.

Eestis pole veel väga juurdunud puhastusfirmade ühtse kvaliteedistandardi järgimine, taotlemine ja kontroll ning seetõttu on parimaks reklaamiks ikkagi ettevõtte töö ja kogemused ning klientide tagasiside.

Bürootöötajad kontoris kasutatavale puhastuskeemiale tähelepanu ei pööra

Kuigi viimasel ajal ajalehed-ajakirjad ja ajaveebid lausa kubisevad lugudest mürgise kodukeemia kasutamise kahjulikkusest, ei hooli enamik bürootöötajaid, milliste vahenditega nende tööruume puhastatakse.

“Eesti tarbija jaoks ei ole puhastusvahendite puhul keemiavabadus veel oluline kriteerium,” rääkis Rautakesko tootejuht Lauri Luik. “Keemiavabade puhastusvahendite kasutamine tulevikus kindlasti suureneb, see on vaid aja küsimus.”

“Kindlasti on sellist tüüpi inimesi, kes on loodussõbralikkuse ja tervislikkuse poolt jälgivad, kuid neid pole palju,” kinnitas Puhastusimport OÜ tootejuht Kati Paumets. “Loomulikult on turul ka loodust vähem koormavad vahendid, mis annavad puhastusainetele lisaväärtust. Samuti soovitame meie kui professionaalid kasutada pigem loodust ja oma tervist säästvaid tooteid. Aga klientide teadlikkus on selle koha pealt suhteliselt kasin.”

Ka Puhastuslux OÜ teenindusjuht Maire Kurgpõld arvab, et trend ökoloogilisemalt puhtamate vahendite poole on täiesti olemas. “Kliendid, tõsi küll, pole eriti nende kontorites kasutatavate vahendite vastu huvi tundnud, aga puhastusfirmade endi töötajatel on suur vahe, kas päevast päeva tegeleda keemiat täis mürkidega või eelistada tervislikumaid tooteid,” nentis ta.

Spetsialistid soovitavad jälgida, et õige vahendiga puhastatakse õiget kohta, sest igale mustusele on oma vastumürk. ““Kõik ühes” ei ole lahendus, sest mustuse liigid on nii erinevad alates lubjasettest ja lendlevast tolmust lõpetades katlakiviga – köögivahendid jäägu ikka kööki ja tualettruumi puhastusained tualettruumi,” sõnas Paumets.

 

Autor: Urve Vilk, Kirjutab Äripäev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700