14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Elumere lained möllavad  tormises operetis

Estonias taas lavale jõudnud Johann Straussi kolmevaatuseline operett “Nahkhiir” pilab lõbujanulist maailma, kus keegi pole see kellena näib ja kus kõik veavad kõiki ninapidi.

“Nahkhiir” on klassikaline viini operett, mis kuulub tänaseni maailma ooperiteatrite püsirepertuaari, omades menu kõige laiema publiku hulgas. Varasemalt kuus korda Estonias etendunud teos jõuab taas lavale omanäoliste ja intrigeerivate lavastuste poolest tuntud hollandi lavastaja Michiel Dijkema käe all, kes on võitnud auhindu mitmel rahvusvahelisel konkursil ning saanud 2007. aastal Eesti Teatri aastaauhinna lavastuse eest “Tuhkatriinu” Rahvusooper Estonias.

Teose süzee aluseks on Pariisis reaalselt aset leidnud lugu, mis inspireeris heliloojat sedavõrd, et tal kulus “Nahkhiire” loomiseks vaid kuus nädalat. Lavastaja Dijkema sõnul võib etenduse jagada kolmeks – esimeses vaatuses on kõigil probleem, teises vaatuses uputatakse probleemid alkoholi ning kolmandas ilmnevad probleemid taas, kuid õnneks leitakse süüdlane: šampanja!

Straussi sädelev iroonia on sihitud naudingutele keskendunud ühiskonna pihta, kus sukeldutakse pea ees elumere lainetesse, kus keegi ei ole see, kellena ta näib ja kus kõik veavad kõiki ninapidi ning on vähemalt üheks õhtuks keegi teine. Dijkema lisab, et publik peaks valmis olema üllatusteks! Lavastus on hoogne, naljakas ja värvikas.

Peaosalist Gabriel von Eisensteini kehastava Urmas Põldma sõnul räägib etendus elust enesest – seikadest, mida iga inimese elus ette tuleb, kuidas petetakse ja siis lepitakse, kuidas tekitatakse segadust ning kätte maksta soovitakse. “Kuid lõppude lõpuks saab igaüks oma õppetunni,” võtab Põldma loo kokku.

1874. aastal Viinis esietendunud lavastus on tänu meeldejäävatele meloodiatele, kaasahaaravatele tantsunumbritele ja peadpööritavale sisule üks maailma populaarsemaid operette. Põldma sõnul on etenduse populaarsuse põhjuseks just Straussi muusika, mida peetakse tervist ravivaks. “Kõik, kellele meeldib Straussi mänglev ning lõbus muusika ning kõik, kes tunnevad, et vajavad tervise turgutust, peaksid etendust vaatama tulema,” selgitab Põldma.

Etenduses teevad kaasa Rahvusooper Estonia koor ja orkester ning Eesti Rahvusballett. Etendus on eesti keeles eesti- ja inglisekeelsete tiitritega.      

“Nahkhiir”

Autor: Johann Strauss

Lavastaja ja kunstnik: Michiel Dijkema (Holland)

Koreograaf: Marina Kesler

Muusikaline juht ja dirigent: Jüri Alperten

Dirigendid: Mihhail Gerts, Erki Pehk

Osades: Urmas Põldma, Aile Asszonyi, Mart Laur, Oliver Kuusik, Tõnu Kark jt

Esietendus Rahvusooperis Estonia 13. mail. 

 

Autor: Urve Vilk, Triin Rebane

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700