4 nippi valetava kolleegi ära tundmiseks

Kolleegide ja ülemuse näoilme ning kehakeel on sama tähtis või tähtsamgi veel kui see, mida nad räägivad, kirjutab Forbes.

 Su ülemus kardab silmsidet? Ta võib olla valetaja. Su kolleeg närib huuli?  Ta võib olla valetaja. Forbes soovitab, kuidas näoilmete ning töökaaslaste kehakeele järgi ära tunda, kas inimene valetab või mitte.

1. Kerge pearaputus
Kuna inimesed õpivad juba lapseeast alates näoilmeid ja oma käitumist kontrollima, on valetamine hästi varjatud, mistõttu märke tuleb hoolega otsida.
Näiteks võib sageli täheldada, et kui inimene ütleb verbaalselt jah, mõtleb ta tegelikult ei. Kui inimeselt küsida, kas ta jõuab töö õigeks ajaks valmis, vastab ta jah, aga samas kaasneb sellega vaevumärgatav pearaputus. See näitab, et tegelikult võib üsna kindel olla, et töö valmis ei saa.

2. Silmad on hinge peegel
Ütlemine, et silmad on hinge peegel, pole sugugi vale, sest on kolm olulist silmadest välja loetavat valetamise märki: liigne silmade pilgutamine, silmadega edasi-tagamine vilamine ning silmkontakti vältimine.

Sage silmapilgutus ja silmkontakti vältimine viitavad koormatud ajule, sest tõe rääkimine on aju jaoks palju kergem ülesanne kui valetamine, mil inimene on oma mugavustsoonist väljunud. Veelgi kindlam märk valetamise kohta on, kui inimene vaatab rääkides maha või vasakule kõrvale, sest parem ajupoolkera, mis haldab riski ja reegleid, on seotud vasaku kehapoolega.   

3.Tõkked ja barjäärid

Valetamine tekitab ebamugavust, mistõttu valetaja püüab tekitada enda ja vestluskaaslase vahele barjääre ja tõkkeid. Otsi ristatud käsi, ristatud jalgu, vestlejate vahele tõstetud kohvitassi või rinnal hoitavat dokumendimappi. 

4. Ebakindlus

Kui inimene katsub rääkides käega suud, on see märk, et ta on ebakindel sõnade suhtes, mis ta kuuldavale toob. Ka inimese vasak käsi on seotud enesekindlusega. Seda tasub teada, kui räägid kellegagi, kelle vasak käsi on surutud taskusse või peidetud selja taha. Kui küsid juurde palka, siis ausat vastust tasub loota inimeselt, kelle vasak käsi on nähtaval ja avatud.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara