20. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KUIDAS leida hooajatöölist?

Kuna maailm on pidevas muutumises ja väärt hooajatöölist või praktikanti pelgalt ruudulisele paberile kirjutatud kuulutusega kohaliku poe seinal ei leia, uuris Äripäev, kust otsida hooajatöölisi ja praktikante ning kuidas kandideerijate tulva alla mitte mattuda.

"Viimaste aastate hooajatöötajate vajadus on väljumas traditsioonilisest müüjate, klienditeenindajate, tootmistöötajate sfäärist ning täienemas jõudsalt hooajaliste sekretäride, assistentide, büroojuhatajate, raamatupidamisassistentide, turu-uuringute assistentide, turundusassistentide ja müügiesindajate vajadusega," rääkis personalivahendusfirma Simplika tegevjuht Triin Raamat.

Tema sõnul on hooajatöölised peamiselt noored, kas alles oma tööelu alustavad töötajad, või tudengid, kuid suurenenud tööpuudus on hooajatööliste seltskonda kirjumaks muutnud. "Ligikaudu veerand praegustest tööpakkumistest on hooajatöödele," lisas Raamat.

"Hooajatööks võib üldjuhul pidada tööd, mis on lihtne ja ei vaja pikka väljaõpet. Seetõttu ei tohiks hooajatöölisele eelneva kogemuse või eriväljaõppe osas kõrgeid nõudmisi panna," rääkis ASi G4S Eesti värbamise ja mehitamise osakonna juhataja Gerly Tuisk.

Ta lisas, et ettevõtjatel võiks olla sotsiaalne vastutus pakkuda tööd just noortele inimestele. See on  tema sõnul omamoodi töökasvatus. „Kasvatatakse ju endale tulevast tööjõudu,“ lisas ta ning rääkis, et  paljud ettevõtjad leiavad  hooajatöölised gümnaasiumiõpilaste või tudengite seast.

Kuigi G4S ei pea rannavalvuri tööd tegelikult hooajatööks, kuna see nõuab vastupidi tavapärasele põhjalikku väljaõpet, on ettevõttel siiski 13. aastase rannavalve korraldamise kogemuse juures mõned omad nipid varuks. „Täna on meil viie ja kuue aastase kogemusega inimesi, kellel on koolitus läbitud ja keda me ei kaota ära ka talvel, siis kui ei ole tegelikult tööhooaeg,“ rääkis AS G4S Eesti rannavalve projektijuht Henry Seemel suvetööjõuga ümber käimisest ning nentis, et kui igal aastal vajavad nad umbes 200 rannavalvurit üle Eesti, siis 100 neist on juba eelmistest aastatest tuttavad ja 100 otsitakse juurde. „See on nagu aedniku töö,“ ütles Seemel G4Sile tööjõu kasvatamisest ja hoidmisest rääkides tabavalt.

Kuna rannavalvuri töös on vähem glamuuri ja rohkem väsitavat tööd, kui arvatakse, korraldab G4S palgatavatele rannavalvuritele esmalt infopäeva, kus räägitakse tööst avatult ja otsekoheselt ning peale seda tuleb väike vahepaus, et need kuuldu põhjal on otsustanud lahkuda, saaks seda rahulikult teha. „Et inimesed ei häbeneks ära minna, kui nad tahavad,“ lisas rannavalve projektijuht.

LHV kus nn hooajatööd ei tehta, otsib juba aastaid ja edukalt endale järelekasvu praktikantide seast. „Praktikante värbame väga kindla eesmärgiga – tahame saada järelkavu,“ rääkis LHV Panga personalijuht Kristel Ainsalu ning lisas, et LHVs võetaks praktikandid ikkagi reaalset tööd tegema, et selgitada välja nende tööpotentsiaal. „Suur osa meie töötajatest on LHVsse sisenenud praktikandina,“ lisas ta. Ainsalu sõnul on 70-st töötajast 11 kunagised praktikandid.

LHV turundus- ja meediasuhete juht Andres Kask rõhutas, et praktikant vajab tähelepanu ja ülesandeid ning tõi näite, et kuna eelmine suvi oli ettevõttes kiire, loobuti seekord praktikantide võtmisest üldse.

Ainsalu ja Kask loetlesid vaheldumisi erinevaid kohti, mille kaudu üliõpilasteni jõuda: "Ffacbooki panime teate, twitterisse võiks ka panna, ülikoolide siselistid, korporatsioonide listid, eelmised praktikandid räägivad oma koolikaaslastele ja kõige olulisem meie oma finantsportaal, mis on üks olulisemaid allikaid.“ Kase sõnul on LHVsse praktikale tulles oluline ka üliõpilase enda investeerimishuvi. „Meie jaoks on tegemist töö-eelintervjuuga,“ lisas ta. Simplika omalt poolt soovitas praktikantide otsimist alustada juba sügisel andes koolidele teada, et suvel peale kooliaasta lõppu oodatakse ettevõttesse praktikante.

Tähtajalise töölepingu sõlmimist praktikandiga eelistatakse LHV Pangas peamiselt tööspetsiifika ja  turvakaalutluste pärast, aga ka seetõttu, et praktikant tunneks ennast kollektiivi täieõigusliku liikmena ning lepinguga seotud olles väärtuslikumana kui näiteks suulise töökokkuleppe korral.

Pane tähele:

*käitu hooajatöötajaga samaväärselt nagu põhitöötajaga

*leping tuleb igal juhul sõlmida

*soovitav oleks sõlmida tähtajaline tööleping, kohati õigustab end ka töövõtuleping (näiteks tõlketööde või millegi korjamise puhul)

*kandidaatide hulka ei maksa väga suureks ajada

*ära hoia kuulutust kandideerimiseks avatune väga kaua (näiteks 5 päeva on täiesti piisav)

*kui endal aega töötajate valikuks napib – kasuta eelvaliku teenust personaliotsingu firmast

*hooajatöötajat tuleb tasustada samamoodi kui põhitöötajat, kui ülesanded ja vastutus on võrdne

*tunne huvi oma töötaja vastu, võid leida nn pärleid

*kui ootad töötajat tagasi ka tuleval aastal, hoia temaga sidet

Allikas: AS G4S Eesti

TÖÖJÕURENTI KASUTATAKSE: 

• põhikohaga töötaja haigestumise korral 

• põhikohaga töötaja puhkus/lapsehoolduspuhkuse ajal 

• töökoormuse ajutise kasvu korral

• vajalike töötajate puudumisel

• hooajatöödel

• osalise koormusega tööde puhul

• uue projekti/ettevõttega alustamisel

• töötaja testimisel enne põhikohaga tööle asumist

Allikas: Simplika

 

Traditsiooniliselt on hooajatöötajad aasta aastalt samad ning tööjõurenditeenuse kasutajal on suur tõenäosus saada juba kord välja koolitatud töötaja oma ettevõttesse ikka ja jälle tagasi ning hoida sel moel kokku nii tööjõu otsinguks kuluvat väärtuslikku aja- ja raharessurssi. Personaliettevõttega tuleks ühendust võtta juba enne tegeliku vajaduse tekkimist. Meie kogemus näitab, et tihti kutsutakse hooajatöötajad tagasi nimeliselt. Personaliettevõte võtab uue töötaja leidmisega kaasnevad riskid enda kanda ehk töötaja mittesobivuse või ebapiisava tööoskuse tõttu on personalirendi ettevõte valmis hooajatöötaja asendama.

Triin Raamat, Simplika tegevjuht

 

 

Autor: Urve Vilk, Kadrin Karner

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700