27. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Geenivaramuga saavad liituda viimased 5000 inimest

Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramuga on liitunud 45 000  geenidoonorit. Eesmärgiks seatud 50 000 puudub seega veel viis tuhat ning arvestades inimeste aktiivsust, täitub see arv juba enne aasta lõppu, kirjutab mu.ee.

Edaspidi keskendub Geenivaramu teadus- ja arendustööle, olemasolevate geenidoonorite andmete pidevale täiendamisele ja geneetilise info lisamisele. Eelkõige tähendab see geenikaartide koostamist ja genoomide täielikku järjestamist, kirjutas Tartu Postimees.

Loomulikult jätkub ka töö anonümiseeritud terviseandmete väljastamiseks erinevatele teadusuuringutele ja arendusprojektidele ning geenidoonoritele ja nende perearstidele tagasiside andmise süsteemi väljatöötamiseks koos vastava nõustamisega.

Kui andmebaas loodud, saab uue perioodi peamiseks tegevuseks olema kogutud andmete analüüs, rakendamaks olemasolevat geneetilist infot juba reaalsesse tervishoidu. Väljatöötamisel on vastavad tarkvaralahendused, mis võimaldavad anda edaspidi geenidoonoritele otsest tagasisidet ja nõustamist nende tervisliku seisundi ja pärilike tegurite kohta.

Täna on TÜ Eesti Geenivaramu teadusasutus, Eesti teaduse tippkeskuse Genoomika partner ning väga aktiivne rahvusvahelises koostöös, mille tulemusena on TÜ Eesti Geenivaramu osalusel ilmunud juba ainuüksi tänavu ligi 10 teadusartiklit mõjukates teadusajakirjades, k.a. Nature ja Nature Genetics.

Eesti Geenivaramu peamine eesmärk aastaks 2010 on kokku koguda vähemalt 50 000 eestimaalase geeni-ja terviseandmed, et jõuda üle-Euroopalise tähtsusega biopankade hulka.

 

Autor: Kärt Blumberg, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700