27. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiina Saar: kehv video-cv võib kasu asemel kahju tuua

Personalispetsialisti Tiina Saare sõnul on praegu õige aeg video-cv tegemiseks, sest see aitab kandideerijate hulgast silma paista, ent enesekriitikat ei tohiks kaotada, sest kehvasti koostatud cv võib kasu asemel kahju tuua. 

Personalispetsialisti Tiina Saare sõnul on video-cv tegemise peale just praegu õige aeg mõtlema hakata. „Ei peaks muretsema, kustkohast tehnikat saada ning kes seda teha võiks aidata. Teenus areneb vastavalt turu nõudlusele ja esimesed teenusepakkujad on juba end positsioneerimas. Kui on endal tahtmist seda teha, võib proovida. Asjatundjate konsultatsioon selles vallas ei tuleks kindlasti kahjuks, sest kehvasti koostatud video võib kandideerimisel kasu asemel kahju tuua,“ on Saar veendunud. Inspiratsiooni saamiseks soovitab ta õppust võtta Austraalia saarevahi konkursil 16 parema hulka jõudnud videoesitlustest.

 CV-Online juhatuse esimehe Agu Vahuri sõnul tuleb video lisamisel oma elulookirjeldusse arvestada asjaoluga, et liikuval pildil ollakse harjunud nägema professionaale - näitlejaid, diktoreid, ilmateadustajaid, mistõttu on ootused kõiksuguse videomatarjali osas väga kõrged.

„Inimene, kes pole saanud korralikku koolitust kaamera ees, peab arvestama asjaoluga, et üheksal juhul kümnest mõjub ta ebaprofessionaalselt," hoiatas Vahuri.

5 soovitust video-cv koostamiseks

1. Video ei tohiks olla liiga pikka, piisab minutilisest videolõigust

2. Kuigi videot saab üles võtta ka tavalise telefoniga, peab video kvaliteet olema hea: see puudutab nii valgustust, et näoilmed oleksid hästi näha kui ka helikvaliteeti.  

3. Video-cv ei tohiks olla sarnane paberil saadetavale cv-le, pigem võiks olla tegu video vormis motivatsioonikirjaga.

4. Mõtle läbi ja pane kirja video stsenaarium: esimesed 30 sekundit võiks olla tegu enese tutvustamisega: mida oled õppinud ja millised on hobid; ning järgmised 30 sekundit võiks tegeleda enese müügiga: miks just sina sobid sellele ametikohale, mida oskad teha ja millises suunas areneda

5. Videosse tasuks tuua liikuvust ning keskkondade vahetust, minut istudes rääkimist ei ole kuulaja jaoks kuigi atraktiivne. Ruumis võib vabalt ringi liikuda: aiapidamishobiga tegeleja võib liikuda aias, võistlustel võidetud karikaid riiuleil võib näidata nende juures seistes jne. Pildid ja fotod tasuks siiski lisada vastava montaažiprogrammiga, mitte neid filmimise ajal käes hoida.

Allikas: Tiina Saar

Autor: Urve Vilk, Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700