Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 31. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alar Ojastu: video-cv peab näitama kandideerija sära

Alar Ojastu soovitab video-cv koostamisel pöörata tähelepanu nii selle kvaliteedile kui ka sisule, sest see näitab, et inimene on töökohast huvitatud ja viitsinud teha korraliku esitluse.   

Alar Ojastu, kes kandideeris oma video cv-ga rahvusvahelisel konkursil „Best job in the world“, küsis cv koostamiseks nõu mitmetelt ettevõtjatelt ja juhtidelt. „Uurisin, mida nemad tahaksid juhina cv-st kuulda ja näha,“ rääkis Ojastu.

Tekst tasub korralikult läbi mõelda ja kirjagi panna, soovitab Ojastu. "Muidugi ei tasu seda paberilt maha lugeda, see jätab liiga kunstliku mulje. Ja rääkida ei tasu liiga kiirelt,“ soovitab Ojastu. „Kui vuristada, jõuaks kaks-kolm korda rohkem rääkida, aga keegi ei jõua monotoonset teksti pikalt kuulata. Kui teha kenasti pausid oma juttu, siis läheb plaanitava teksti väljavalimisega keeruliseks,“ teab ta. Asja teeb veelgi raskemaks video-cv-le seotud ajaline piirang, mille järgi tutvustuse pikkus ei tohi tavaliselt ületada ühte minutit.  „Video peab näitama kreatiivsust ja viitsimist mõelda välja korralik idee,“ soovitab Ojastu.

Ojastu hinnangul tasub cv tegemiseks kasutada korralikku videokaamerat, et pilt jääks võimalikult hea. „Vaataja võib olla selline, kes hindab, et esteetilisest küljest on vaeva nähtud,“ põhjendab ta.

„Põhiline on, et oluline pole mitte endast rääkida, vaid kuidas sa lood juba ette väärtust, mida sa saaksid tööandjale tänu oma kogemustele pakkuda ja tulevikus ellu viia. Kui rääkida minevikusaavutustest, siis läbi aspekti, kuidas see aitab sind tulevikus uuel ametikohal,“ rõhutab Ojastu.

Kui esinemisoskust on vähe ja seetõttu ollakse rääkides krampis, tasub tema sõnul appi kutsuda mõni esinemisspets. „Kindlasti peab rääkides naeratama ja silmad peavad särama. Sinu sära peab videost välja paistma,“ rõhutab Ojastu. Mossis või väriseva häälega videot ei tasu ühelegi konkursile saata. „Mõnesid videocv-sid on piinlik vaadata. Tehtud mingis suvalises toas, mille seinal FHMi plakat. Inimene rääkimas, venitades ää-d ja öö-d,“ rääkis ta. Kõne peab olema artikuleeritud ja selge, iga sõna arusaadav, rõhutab Ojastu.

Mõtle video-cv koostamine korralilkult läbi

Pane tekst kirja, aga ära loe seda rääkides maha

Kõne peab olema artikluleeritud, diktsioon hea

Ära ole mossis või väriseva häälega, naerata kindlasti

Otsi video tegemiseks sobiv taust ja ruum 

Ära räägi liiga kiiresti ja monotoonselt, tee kõnesse rõhke edasi andvaid pause

Kasuta korralikku tehnikat või pöördu vastava teenuspakkuja poole

Ära räägi lihtsalt endast, vaid räägi, kuidas sinu kogemused aitaksid sind uuel ametikohal ja millist väärtust sa saaksid töötajana luua

Allikas: Alar Ojastu

Vaata Alar Ojastu koostatud videocv-d SIIT

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700