Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 1. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti lastel on pikad lasteaiapäevad

Eesti kolmeaastane kuni kooliealine laps viibib lasteaias ligi 40 tundi nädalas, mis on Euroopa Liidu üks kõrgemaid näitajaid, teatab Statistikaamet. Euroopa Liidus on sama vanuserühma lapsed lasteaias keskmiselt 28 tundi nädalas.

Eesti kolmeaastastest kuni kooliealistest lastest käis 2008. aastal lasteaias 88%. 84% lastest viibis lasteaias üle 30 tunni nädalas ja ainult 4% oli neid, kes olid lasteaias alla 30 tunni nädalas. Samas Hollandis, Suurbritannias ja paljudes teistes Euroopa Liidu riikides viibis enamik lapsi lasteaias alla 30 tunni nädalas.

Eestis on lastehoiul lasteaedade kasutamine levinum kui Euroopa Liidus keskmiselt. Oluliseks põhjuseks on võrreldes teiste riikidega osaajaga töö halvem kättesaadavus ja muude lapsehoiuvõimaluste (lapsehoidja palkamine, vanemad või vanavanemad on ise lapsega kodus) väiksem levik.

Lasteaedade osatähtsus lastehoius on viimase nelja aastaga (2005–2008) nii Euroopa Liidus kui ka Eestis tõusnud, Euroopas ligikaudu 3%, Eestis koguni 10%. Samal ajal on vähenenud laste arv, kes lasteaias ei käi ja keda hoiavad ainult vanemad. Selliste laste osatähtsus oli 2008. aastal Eestis 8% ja Euroopa Liidus keskmiselt 10%.

Väiksemate laste puhul trend vastupidine. Alla kolmeaastastest käib Eestis lasteaias 17%, Euroopa Liidus 28%. Enamasti hoiavad alla kolmeaastaseid ainult vanemad (Eestis 56%, Euroopa Liidus 51%). Lisaks kasutatakse suhteliselt palju ka vanavanemate, sugulaste ja lapsehoidjate abi.

Hinnangud põhinevad sotsiaaluuringu andmetel, mida Statistikaamet korraldab alates 2004. aastast. Sotsiaaluuringut korraldavad statistikaorganisatsioonid harmoniseeritud metoodika alusel kõigis Euroopa Liidu riikides nime EU-SILC all. 2008. aastal osales Eestis uuringus üle 4700 leibkonna, Euroopa Liidus üle 187 000 leibkonna. Käsitletav kooliiga sõltub konkreetse riigi seadusandlusest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700