2. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnas töötaja nõuab masu kiuste hoidmist

Pere- ja töötajasõbralike firmade konkursi paremate hinnangul ei pääse pehmete väärtustega tegelemisest ka kriisis - hea töötaja nõuab investeerimist ajast hoolimata.

 "Head töötajad ei ole ripakil kusagil", kommenteeris 10. pere- ja töötajasõbralike firmade konkursi autasustamisel mulluse võitja ja tänavu teiseks jõudnud Advokaadibüroo Sorainen personalijuht Kristiina Härms, miks firma keerulisel ajal sellele panustab.

 Latti ei saa alla lasta ka näiteks IT-sektoris, selgitas tänavuse esikoha, Webmedia personalijuht Kairi Pauskar. "Järjepidevus on võti, sellest ei piisa kui korra aastas korraldada lahe pidu ja pakkuda pits viina," lisas Härms.

Töötajate hinnangud ja ootused kriisis on pakutavale siiski muutunud. Näiteks Soraineni büroo sai praktikantide CVsid samas mahus kui varem, ehkki tänavu neile näiteks tasu ei maksta. "Täna hinnatakse rohkem seda, mida antakse. Kolm aastat tagasi pakkusid ju kõik midagi," lisas Pauskar.

 Siiski on ka paremad olnud sunnitud hüvesid kärpima. "Inimesed on meil tegelikult õnnega koos, sest põhipalga kallale ei tahtnud me minna ja kaasasime töötajad otsustamisse, kas ollakse valmis loobuma sporditoetusest või kärbime parkimissoodustustest," lisas Härms.

"Vahet pole, kas tegemist on 3-4 või 400-500 töötajaga firmaga. Mida rohkem sellest räägime, seda sõbralikumaks firmad muutuvad. Mida rohkem firmas sellele temaatikaga tegeletakse, seda suurem on tõenäosus, et inimene töötab. Nii on ka edu kiirem tulema," kommenteeris eilsel autasustamisel sotsiaalminister Hanno Pevkur.

"Tööl pakutav oskuste koolitus on justkui riietus. Et sisu ka oleks ja inimene töövõimeline oleks, peab ta ka hingeliselt tasakaalus olema," rõhutas minister. Kui tihti kantakse töökoolituste sõnumid eraellu üle, siis isikliku elu oskused loovad inimesele baasi ehk töö- ja eraelu sidumisele, näiteks töösse mittepuutuvate eluks vajalike koolituste pakkumisega, tasub ministri sõnul panustada. Lisaks peidab see sektor endas lisaks ka äriideed. "Ärikoolituste turg on meil hästi välja kujunenud, samas pere- ja suhtekoolitused ei ole. See on suur turg," tõi Saksamaa kogemusest näite Sotsiaalministeeriumi perepoliitika juht Mari Kalkun.

Ministri hinnangul on samas palju väikeseid nippe, mida ettevõtted kohe saavad rakendada. "Näiteks on meie ettevõtteil täiesti lapsekingades paindlike töömeetodite kasutamine. Liiga vähe kasutatakse kaug- või osalist tööaega, sellega tooksime emad rutem tööturule tagasi."

Pere- ja töötajasõbralike firmade konkursi korraldasid ajaleht Äripäev, ajakiri Pere & Kodu ja Sotsiaalministeerium.

Pere- ja töötajasõbralike firmade TOP 2010

koht, ettevõtte punktid

1. Webmedia AS 8

2. Advokaadibüroo Sorainen AS 9

3. Trendline Seminarid OÜ 11

4. Microsoft Estonia OÜ 15

5. Inspired Communications OÜ 24

6. Paletti Eesti AS 25

7. Advokaadibüroo LEXTAL OÜ 33

8. Raintree Estonia OÜ 37

9. Dimela AS 39

10. Tridens AS 43

11. Henkel Balti OÜ 44

12. Coca-Cola HBC Eesti AS 46

13. Advokaadibüroo Glimstedt Straus & Partnerid OÜ 50

14.–15. Tieto Estonia AS  51

 sisaldab ka sõsarettevõtte Tieto Estonia Services OÜ andmeid

14.–15. Estanc AS 51

16. 3 Step IT OÜ 54

17. Uus Maa Kinnisvarabüroo OÜ 56

18. Roche Eesti OÜ 57

19. Ericsson Eesti AS 61

20. Elion Ettevõtted AS 65

21. Express Post AS 68

22. Net Group OÜ 69

23. Agrovaru AS 71

24. Nordea Eesti  72

 Nordea Bank Finland Plc Eesti Filiaal ja Nordea Finance Eesti

25.–26. Harju Elekter AS 73

25.–26. Oilseeds Trade 73

Ettevõtted kohtadel 27.–45.

tähestikulises järjekorras

Danske Bank A/S Eesti filiaal (Sampo Pank)

Eesti AGA AS

Eesti Post AS

Estravel AS

Fein-Elast Estonia OÜ

Forss OÜ

Galvi-Linda AS

Harju TÜ

Hektor-Light AS

Invaru OÜ

Lars Krogius Baltic OÜ

Merko Ehitus AS

MicroLink Eesti AS

Puhastusimport OÜ

Rautakesko AS

SE Sampo Life Insurance Baltic (Eesti kontor)

SLO Eesti AS

Swedbank AS

T-Tammer OÜ

TAUST

Võitjaid korporatsioonist väikefirmani

Pere- ja töötajasõbralikumad firmad

2009. aastal Advokaadibüroo Sorainen AS

2008. aastal Webmedia AS

2007. aastal NT Logistika AS

2006. aastal Scannotec OÜ

2005. ja 2004. aastal Vain & Partnerid

2003. aastal Krediidipank

2002. aastal Paikuse Saeveski

2001. aastal Eesti Post.

 

 

Autor: Rivo Sarapik, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700