ÄP restoranitest - La Bottega, Tallinnas kolmas

Seekordsel restorani valikul lähtusin äsja ilmunud parimate Eesti restoranide edetabelist ja valisin lõunasöögikohaks Tallinna kolmanda, La Bottega.

Paari nädala eest anti teada 50 parimat Eesti restorani, hääletajateks-valijateks toiduajakirjanikud ja restoranide töötajad - nende otsuse kohaselt on Tallinna parimad söögikohad Moon, Ribe ja La Bottega. Viimase valisingi einestamiseks osalt selle pärast, et tippude särast osa saada, osalt aga ka selleks, et hääletuse tulemusi isikliku arvamusega võrrelda.

Igasuguste edetabelite pidamine on riskantne tegevus, arvamuste lahknevuse korral võivad reageeringud olla üpriski ägedad. Ka mina olen oma siinsamas restoranirubriigi kõrval äratrükitud väikese lemmiksöögikohtade loetelu pärast saanud kuulda rohkem kurjustamist, ähvardusi ja ebatsensuurseid väljendeid kui kõige muu elus ettetulnu pärast kokku. Seepärast hindan kõrgelt tipprestoranide valimise korraldajate tööd ja ka julgust.

La Bottega mõlemad saalid on parajalt väikesed, nii et isegi pooltühjalt mõjub söögikoht hubaselt. Et veinipudelid on restoranide parimaiks disainielemendiks, saab järjekordse kinnituse. Siin, La Bottegas on neid eriti palju.

Kui sisenesime, polnud saalis parajasti ühtegi teenindajat, külastajate tervitamisele ja laudajuhatamisele spetsialiseerunud  vastuvõtjate-administraatorite aeg tundub selleks korraks lõppenud olevat.

Teenindaja ilmus köögipoolelt saali alles siis, kui olime juba lauas, aga märkas meid otsekohe, tervitas ja tõi menüü. Ning rääkis – soovitas veine, aitas valida roogasid, tutvustas menüü-uudiseid ja andis teada paarist toorainest, mis parajasti otsas. Muutis lühikese hetkega tipprestorani koduseks, andis tunda, et oleme oodatud: kokad valmis küpsetama, kelner ette kandma ja veinid ootavad valimist. 

Trattoria menüü eesmärk pole üllatada, kuigi kala- ja liha osas ta seda siiski tegi. Menüü algus on ootuspärane, klassikalised antipastid, carpaccio, minestrone, risotto, pasta, aga siis – väikesuulest, sardiinid, kuldmerikoger, vasikapõsk, piimavasikas, T-luu steik.

Mil määral peaks toidunimesid tõlkima, jääb igavesti ühese vastuseta. Isiklikult arvan, et Itaalia trattoria-enoteca mitte ainult ei või, vaid lausa peab endale lubama natuke kulinaarset äraarvamismängu: spagetid acciughe, kirsstomatite ja tšillipipraga, meriahven acqua pazza kastmes või kanapoeg agrodolce kastmes. See on vahva – kes teab, see teab, kes ei, julgegu küsida.

Igatahes vääris nii acciughe, kirsstomatite ja tšillipipraga spagettide kui grillitud piimavasika iga suutäis Sardiiniast peakoka importimist, niivõrd ehedad olid maitsed. Isegi vorstist sai sündmus – Campari ja mündiga maitsestatud grillitud lambalihavorst oli väärikas pikkuses taldrikule rõngasse keritud ja maitselt tavatult rikkalik.

Veinivalik on La Bottegas korralik. Ka klaasikaupa joomiseks on valida päris mitme veini vahel ja need on põnevad, isegi kõige odavam klaasivein pakub naudingut. Kuulake kelnerit, tema teab. Igatahes pärast pooltteist ülimalt mõnusat tundi La Bottegas ühinen täiel määral kõigi nendega, kes La Bottega üheks Tallinna tipprestoraniks valisid.

P. S. Tipprestoranide täieliku loetelu leiab aadressilt www.eestimaitsed.com.

Osale arutelus

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine