4. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: 200 aastat Fryderyk Chopini sünnist

Järgmisest nädalal võetakse müts maha Poola helilooja ja klaverimängija Fryderyk Chopini ees – Tallinnas Katariina kirikus näidatakse viie päeva jooksul virtuoosi 200. sünniaastapäevale pühendatud filme.

7.–11. juunini kestab Tallinnas filmifestival Chopiniana,   mille raames näidatakse huvilistele viit filmi, mille kõigi ühiseks nimetajaks on tuntud  helilooja, tema elu ning isiksuse ja loomingu mõju tänapäevale.

Festivali avab esmaspäeval ligi 60 aasta eest valminud Aleksander Fordi film “Chopini noorus”, mis võtab vaatluse alla juba 7aastaselt muusika kirjutamisega algust teinud ja teiseks Mozartiks nimetatud imelapse noorusaastad 1825–1831, mis kujundasid temast tunnustatud helilooja ja tulise poola rahvuse eest seisja. Festivali avaseanss on kõigile tasuta.

Järje võtavad festivali järgmistel päevadel üle filmid, mis heidavad pilgu helilooja suhetele oma õpetajate ning naistega – näidatakse kuuele Oscarile kandideerinud “Mälestuste laulu” ja  “Impromptut”. Viimane näitab eriti teravalt ja põhjalikult helilooja armastuslugu kuulsa prantsuse kirjaneitsi George Sandi ehk Amantine Lucile Aurore Dupiniga.

Punkti paneb festivalile Suurbritannia režissööri Ken Russeli 1975. aastal valminud linateos “Lisztomania”, mis heidab pilgu Chopini sõbra ja kaasaegse, ungari helilooja Franz Liszti muusikukarjäärile. Tõetruult ja igasuguse häbita näidatakse, kuidas tolle aja iidolid oma muusikaga fänne ja austajaid hullutasid.

Sõna “lisztomania”, mille võttis käibele Heinrich Heine, annabki kõige paremini edasi Liszti muusikast tekkivat massipsühhoosi, mis pani omal ajal naisi minestama ja mehi kaasa elama.

Filmifestival Chopiniana

7.–11. juunini Tallinnas Katariina kirikus 

Seansside algus kõigil päevadel kell 21

Piletid: 50 krooni 

Filmid on originaalkeeles, ingliskeelsete subtiitritega ja/või inglise keeles

www.poff.ee

Kava

07.06 “Chopini noorus” 

08.06 “Mälestuste laul” 

09.06 “Impromptu”

10.06 “Sügissonaat”

11.06 “Lisztomania”

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700