4. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Andres Keili lavastus võtab fookusesse ühiskonna tumeda külje

 “Kolm värvi. Eesti 2010. Must” on kolmefaasilise poliitilise teatri projekti keskmine osa, mis osutab teatri- ja filmikunsti vahendite abil tendentsidele, mis tegelikult ühiskonnas toimuvat määravad. “Mustale” eelnes “Sinine”. Järge on ootamas “Valge”.

 “Musta” näidatakse kord kuus poole aasta vältel ning iga kord on etenduse sisu ainukordne. “Faasi nimi on “Must”, seega teemaks on erinevad nähtused ühiskonnas, mis ei ole just kõige armsamad. Näiteks ksenofoobia, põhjendamatu (kultuuri)gueriljandus, pinnapealsus, projektijuhtide maailm kui elunorm jne,” selgitas projekti autor ja lavastaja Andres Keil. Kanuti Gildi saalis 11. juunil toimuva etenduse läbivaks teemaks on alkoholism.

Ükski linastus-etendus ei korda ennast. “Ideeline baas on ikka sama, aga kuivõrd filmi osa iga kord ümber monteerub, film-esseid pidevalt juurde tuleb, intervjuud vahetuvad ning kuna iga kord on erinev teema ja selle erinev lahendus laval, siis linastus-etendused erinevad üksteisest ja seda üpris suurel määral,” teavitas Keil.

Etendus koosneb erinevatest kihistustest, milles oluline osa on filmimaterjalil, mis on pärit väga mitmekesistest allikatest. Ekraanil on erinevate eesti inimeste – nii tuntud (Kaplinskist Tarmo “Kojamees” Kruusimäeni) kui ka tundmatute – lühikesed dokumentaalfilmid või film-esseed. Kasutatud on ka tänavaintervjuusid juhuslike inimestega ning peamiselt ETVst pärit arhiivikaadreid. N-ö kolmemõõtmelise osa eest hoolitsevad näitlejad, kes avavad iga esinemise korral just konkreetselt selle etendus-linastuse teemat.

Kuigi “Kolm värvi. Eesti 2010. Must” on järg “Kolm värvi. Eesti 2009. Sinisele”, ei ole tingimata tarvis, et vaataja ka eelnevat projekti näinud oleks. “Nii “Sinise” kui ka “Musta” materjal on eelkõige elu meie ümber. Nii et eks me kõik ole sellega kursis. “Must” on ainult ehk natuke suunavam, just läbi lavastatud stseenide linal ja live’is,” arvas Keil.

Keil nimetab etendust “Kolm värvi. Eesti 2010. Must” eelkõige valdkondadevaheliseks teatriprojektiks. Tema enda jaoks on tegemist ka uurimustööga. “Juba selle projekti sünni algtõuge oli tahe aru saada, mis meil siin ümberringi toimub. Miks ja mismoodi teised inimesed seda näevad? Millised on valuläved? Kui keegi siit endale uue idee või lähenemisnurga leiab, siis on ju hää,” arvas lavastaja. Kindlasti on “Must” hea vahend neile inimestele, kes soovivad ümbritsevale vaadata veidi teise nurga alt.

“Kolm värvi. Eesti 2010. Must”

Lavastaja: Andres Keil

Järgmine etendus: 11. juunil kl 19.30 Kanuti Gildi saalis

Tasuta

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700