Puhkepäev: Kreegi muusika lummuses

Nargen Festival alustas juba viiendat aastat Kreegi päevadega Haapsalus.

Eesti Vabariigi algaastail Haapsalu ja Läänemaa muusikaelu edendaja Cyrillus Kreek tundub olevat ammendamatu inspiratsiooniallikas dirigent Tõnu Kaljustele, kes igaks aastaks on leidnud midagi uut ja põnevat, mida publiku ette tuua.

30. mail Haapsalu toomkirikus jõudsid arhiivist esimest korda publiku ette Kreegi laulude seaded aastast 1918. Eesti Filharmoonia Kammerkoori suurepärases esituses ja puhtas eesti keeles sai nautida Euroopa rahvaste –  portugali, kreeka, poola, vene, rootsi, soome, norra, hollandi, ungari ja eesti võluvaid, lihtsaid ja loomulikke  lauluseadeid (kontrast eelmisel õhtul televisioonis nähtud eurolaulu eputuse kõrval). Kahe laulu ettekandesse olid kaasatud ka Haapsalu koorid. 

Kontserdi teises pooles sai kuulata kõigepealt kahte Kreegi psalmi, seejärel täitus kirik maagiliste helidega, kui algas kontserdi oodatuima teose Tõnu Kõrvitsa “Hümnid Läänerannikult” esiettekanne Eestis. Tegemist on Rootsi Raadio tellimusteosega Tõnu Kõrvitsalt, mille kuuldavasti menukas esiettekanne toimus eelmisel kevadel Stockholmis Rootsi Raadio Koori ja Stockholmi Saksofonikvartetiga Tõnu Kaljuste juhatusel. Haapsalus esitasid teose Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja saksofonikvartett SaxEst Tõnu Kaljuste juhatusel. Teos baseerub Kreegi korjatud Rootsi-eestlaste rahvakoraalidel ja 18. sajandil välja antud Revali lauluraamatu tekstidel.
Rõõmu valmistasid nii teos kui ka esitus. Kuigi kiriku kumisevas akustikas võis see erinevalt kostuda, vastavalt istekohale. Imetlusväärne ja haarav on see, kuidas Tõnu Kõrvits lihtsatele viisidele uue, tänapäevase elu annab neid arendades ja paigutades uude helimaailma.

Kontserdile lõi õdusa õhkkonna suhtlemine publikuga – alguses õpetaja Tiit Salumäe soojad sõnad, Tõnu Kaljuste pöördumised publiku poole ja Kreegi uurija Anu Kõlari asjakohased kommentaarid.        Kersti Inno, Klassikaraadio

HINNANG

Nargen Festival – Kreegi päevad Haapsalus
30. mail Haapsalus

9 punkti

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kersti Inno

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara