Õnnelik olemine on enda valik

Iga tegutsemise eesmärk, nii tööl olles professionaalina kui ka eraelus, on kogeda õnnetunnet. See on jõud, mis meid liikuma paneb ja liikumas hoiab.

Õnn aga on valik. Mis kasvab välja aususest või ebaaususest enese suhtes. Valikud saavad olla teadlikud või ebateadlikud. Valiku tagajärgedeks on keskkond ning olukorrad, milles viibime. Meie seisund.

 Vaevaline ärkamine hommikul, valutav keha, tunne, et PEAB minema ja tegema ning vaikne ohe liftis teel kontorisse, võivad olla ühed märgid ebaaususest enese vastu. Ehk me väsime ja kaotame motivatsiooni siis, kui me pole eneste vastu ausad.

Defineerin lihtsustatult ausust enese vastu kui isiklike väärtushinnangute ja tõkspidamiste ehk sisekeskonna ühtimist väliskeskkonna teguritega, milles viibime. A match. Ebaausust sümboliseerib kahe keskkonna mitteühtimine. Ausus enda vastu ei ole üldjuhul külm, kalkuleeritud ega ratsionaalne, aga see ei ole ka välistatud. Kindlasti on ta aga subjektiivne.

Vahel võime öelda, et pole valikut. Jah, on olukordi, kus võimalused on ahtad, kuid olemasolevale on alati peidus vähemalt üks alternatiiv. Küsimus on, kas on julgust. Viimase leidmine on suur isiklik väljakutse.

Motivatsiooni omamine ei tähenda, et energiatase on kogu aeg kõrgel, ei tähenda ringi lendamist ja täiega panemist, samuti ei ole see seotud saavutusvajaduse, positsiooniga. See väljendub pigem kindluse, rahu ning teadmisena, et teed õiget asja.

Motivatsiooni sidumist saavutusvajadusega võib nimetada üheks suurimaks enesepettuseks, mida üks inimene enese suhtes teha võib. Seda võib nimetada motivatsiooni leidmise-kaotamise-leidmise spiraaliks, kus rattas sõtkuja aines, mis teda „süütab“, temast kusagil väljaspool asub. Nõnda vajame ikka ja jälle mingisugust turgutust. Ikka ja jälle muutub kunagine hea keskkond või positsioon, millesse astusime, argiseks. Ikka ja jälle tuleb peale tunne, midagi rahutuse laadset, et midagi tuleks muuta, kusagile minna, sinna, kus võib-olla on parem. Ja selles lootuses me liigume, kas paralleelselt või siis vertikaalselt üles kõrgemale.

Ükski koolitaja, partner ega arenguprogramm ei saa seda miskit, mida me motivatsiooniks kutsume, meile pakkuda või garanteerida. Nad saavad olla vaid toeks ning heal juhul meid lühiajaliselt innustada. Kõik ülejäänu tuleb endal teha või täpsemalt öeldes leida.

Vabaduse, kasvõi hetkelise tuulepuhangu sumbunud olukorda, annab kasvõi juba teadmine, et sa saad alati lõpetada olemasoleva ning valida mõne teise suuna ning tegevuse, kui nii õige tundub. Ja õige on pigem sisemise tunnetuse küsimus, mida ideaalis võiksid toetada mingisugused ratsionaalsed argumendid, kaalutlus, aga see ei pruugi ega pea nii olema.

PANE TÄHELE
olukord milles viibid, on alati olnud sinu teadlik või ebateadlik valik
sa saad alati uuesti valida
kui oled siiralt tegutsenud, oled alati varasemalt teinud enese jaoks õigeid otsuseid
vead elavad minevikus, probleemid tulevikus ja lahendused praegu
oled antud hetkel inimesena ja professionaalina aegade parim
iga olukord ja situatsioon töötab sinu kasuks, sest ta on alati arendav

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kristo Kiviorg

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara