9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas võtta alaealine tööle või mitte?

Lähenemas on suvevaheaeg ja mõnigi laps soovib endale ise taskuraha teenida. Õnneks leidub jätkuvalt tööandjaid, kes on nõus sellise võimaluse neile andma.

Millises vanuses võib lapse tööle lubada?

Töölepingu seaduse § 7 lõige 1 keelab tööandjal sõlmida töölepingut või lubada tööle alla 15aastast või koolikohustuslikku alaealist, välja arvatud seaduses sätestatud juhtudel, mil alaealistel lubatakse teha vaid piiratud ulatuses ja raskusega tööd.

Põhimõtteliselt lubab eelmisel aastal jõustunud seadus tööle võtta lapse, kes on saanud 7aastaseks, kuid 7–12aastane tohib teha tööd vaid kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaami-alal, kui töö sisuks on lihtsad kohustused, mis ei nõua suurt kehalist või vaimset pingutust.

Näiteks võib 8aastane noor astuda üles reklaamikampaanias, esineda rolliga teatrietenduses või osaleda kultuuriprojektides.

Mida peab teadma tööandja, kes alla 18aastase noore tööle lubab?

Töölepingu sõlmimine alaealisega ja selleks vajalikud eeldused on sätestatud töölepingu seaduse paragrahvides 7 ja 8. Lisaks reguleerib alaealiste tööd kaks Vabariigi Valitsuse määrust: 11. juuni 2009. a määrused nr 93 “Alaealisele lubatud kerged tööd” ja 

nr 94 “Töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealise töötamine on keelatud”.

Enne alaealise tööle võtmist peab tööandja saama nõusoleku lapse seaduslikult esindajalt, see tähendab üldreeglina lapse emalt või isalt.

Lapsevanem ei tohi anda nõusolekut koolikohustusliku alaealise töötamiseks koolivaheajal rohkem kui pooleks iga koolivaheaja kestusest. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 17 lõike 1 kohaselt on koolikohustuslik laps, kes jooksva aasta 1. oktoobriks saab 7aastaseks. Õpilane on koolikohustuslik põhihariduse omandamiseni või kuni 17aastaseks saamiseni.

Töölepingu sõlmimiseks 7–14aastase alaealisega peab tööandja peale lapsevanema nõusoleku taotlema oma tegevuskohajärgselt tööinspektorilt nõusoleku.

Selleks esitab ta Tööinspektsiooni vastava regiooni (Põhja, Lõuna, Lääne või Ida) inspektsioonile taotluse, milles märgib tööandja andmed alaealise töötingimuste, sealhulgas töö tegemise koha ja töökohustuste, vanuse ning koolikohustuslikkuse kohta. Lisada tuleks ka alaealise kontaktandmed (elukoha aadress, e-posti aadress ja telefoninumber).

Kahtluse korral, kas alaealise tööle asumine on tema enda vaba tahe või pigem vanemate sund, võtab tööinspektor ühendust nii lapse enda kui ka lapse elukohajärgse lastekaitsetöötajaga.

Tööinspektor hindab taotluse saamisel, kas alaealine soovib ja tohib nimetatud tööd teha ning kas töötamine on kooskõlas seadusest tulenevate nõuetega. Nõusolekut andes peab tööinspektor muu hulgas tegema kindlaks, et töötamine ei takista lapse koolikohustuse täitmist. Kui tööinspektor tuvastab, et töö takistab hariduse omandamist, keeldub ta TLS § 7 lõikes 2 sätestatule tuginedes nõusoleku andmisest.

Alla 15aastane alaealine ei tohi enne tööle asuda, kui tööinspektor on nõusoleku andnud. Kui tööandja seda nõuet eirab, on tööinspektoril võimalus algatada tööandja suhtes väärteomenetlus ja karistada teda kuni 

20 000kroonise rahatrahviga.

Alaealise tööaeg ja töötasu

Alla 18-aastastel töötajatel on lühendatud täistööaeg:

1) 7–12aastasel – 3 tundi päevas ja 15 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;

2) 13–14aastasel või koolikohustuslikul töötajal – 4 tundi päevas ja 20 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;

3) 15aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik – 6 tundi päevas ja 30 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul;

4) 16aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik, ja 17aastasel töötajal – 7 tundi päevas ja 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul.

Eeltoodu tähendab, et kuigi alaealine töötab lühemat aega kui täiskasvanu, peab tööandja talle tagama töötasu vastavalt kehtivale alammäärale ehk vähemalt 27 krooni tunnis või 4350 krooni kuus ehk kui näiteks 14aastane töötaja töötab 4 tundi päevas ja 20 tundi nädalas ning temaga on kokkulepe kuupalgas, siis ei saa see olla väiksem kui 4350 krooni.

 Loe alaealiste palkamisest pikemalt  Äripäeva infolehest "Tööjõuturg".

Autor: Meeli Miidla-Vanatalu, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700