Tasuta e-toitumisprogramm annab söödavast täpse ülevaate

Tervise Arengu Instituudil sai valmis toitumisprogramm, mis võimaldab igaühel tasuta analüüsida menüü energia- ja toitainete sisalduse vastavust riiklikele ea- ja soopõhistele toitumissoovitustele.

Tervise Arengu Instituudil sai valmis elektrooniline toitumise andmekogu, mis hõlmab kolme alamoodulit: toidu koostise andmebaas, toitumise analüüsi programm ja  toitumisuuringute andmebaas. Andmekogu loomisele on kaasa aidanud Põllumajandusministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet, Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool.

Toitumise andmekogu üheks eesmärgiks on Eesti elanikkonna toitumise ja toitumisharjumuse trendide jälgimine. ”Kogutavad andmed võimaldavad teostada rahvastiku toitumisalase olukorra hindamist, planeerida sekkumisi toitumisharjumuste parandamiseks, täiendada toitumissoovitusi ning hinnata tervisevaldkonnas rakendatavate sekkumiste  tõhusust,“ lausus Tervise Arengu Instituudi analüütik ja andmekogu koordinaator Liis Kambek.

Toidu koostise andmebaas sisaldab andmeid ligi 2000 enimtarbitava toidu energia ja 57 toitaine sisalduse kohta. Toitumise analüüsi programm võimaldab analüüsida menüüde energia- ja toitainete vastavust toitumissoovitustele. Ühtlasi on see töövahendiks koolide ja lasteaedade toitlustajatele tasakaalustatud menüüde koostamisel. Andmekogu kolmas osa, toitumisuuringute andmebaas, on Eestis teostatud toitumisuuringute andmete elektroonilise publitseerimise vahend. Eraldiseisva projektina valmib Tervise Arengu Instituudil peagi ka tervistedendavate sekkumistegevuste andmebaas, kust on võimalik leida infot alates 2005. aastast Eestis teostatud toitumisalaste sekkumistegevuste kohta. 

Liis Kambeki sõnul on andmekogu kasutajateks nii toitumisalase riskihindamisega tegelevad riigiasutused, ülikoolid, erinevad teadusasutused, toiduainetööstuse esindajad, toitlustajad kui ka kõik oma tervisest huvitatud inimesed. „Toidu koostise andmed on kogutud tuginedes rahvusvahelise EuroFIR võrgustiku juhistele. Andmed on kogutud kaudsetel meetoditel, erinevatest kirjandusallikatest, sarnaste toiduvarudega riikide toidu koostise andmebaasidest, toitude pakenditelt ja ka otseste analüüside käigus,“ lausus ta. Uute andmete otsimine ja olemasolevate andmete uuendamine toimub järjepidevalt.

Seda, et Eesti inimesed on tervislikust toitumisest üha enam huvitatud, näitab esimeste programmi avalik olemise nädalate jooksul lisandunud uute kasutajate suur hulk. „Meie eesmärk on pakkuda kõigile toitumisest huvitatutele objektiivset ja kvaliteetset teemat käsitlevat infot,“ lisas Kambek.  

Toitumise andmekogu on tasuta kättesaadav kõigile huvilistele aadressil www.nutridata.ee

 


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

KAAMOS GROUP otsib BÜROOJUHTI

Kaamos Group OÜ

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara