Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 17. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avatakse esimene emapiimapank Baltikumis

Täna avatakse Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku sünnitusosakonnas emapiimapank. Üle kogu maailma on imetavatel tervetel naistel võimalus loovutada oma rinnapiima enneaegsetele ja haigetele vastsündinutele, nüüd on see võimalus esmakordselt ka Eestis.

Vastsündinute intensiivravi osakonna vanemlastearst Pille Andressoni  sõnul on emapiimapanga loomine seotud sooviga pakkuda meie haiglas enneaegselt sündinud lastele rinnapiima kohe sünnijärgselt. „Enneaegsel vastsündinul, kelle emal ei ole veel piisavas koguses rinnapiima, peab olema võimalus saada doonorrinnapiima nagu seda tehakse üle kogu maailma. Doonorrinnapiim on parimaks alternatiiviks, kui emal rinnapiima ei ole, sest  rinnapiim on nii enneaegsete kui ka ajaliste laste esimene toit,” ütles dr Pille Andresson.

Rinnapiimadoonoriks võivad olla kõik imetavad naised, kes ise on terved ja kes on valmis heategevusena abistama väikeseid enneaegseid ja haigeid vastsündinuid.

Doonorrinnapiima saavad eelistatult väga enneaegsed ning seejärel suuremad enneaegsed vastsündinud, kelle emal ei ole veel piisavalt rinnapiima. Võimalusel saavad doonorrinnapiima ka haiged ajalised lapsed. Niipea, kui oma ema rinnapiima kogused on piisavad, lõpetatakse doonorrinnapiima andmine ning laps saab edasi oma ema rinnapiima.

Emapiimapangas on doonori rinnapiima töötlemiseks ja käitlemiseks loodud nõuetele vastavad tingimused. Rinnapiimast võetakse selle toiteväärtuse analüüs ehk kui palju see sisaldab valku, rasva ning süsivesikuid. Piim pastöriseeritakse spetsiaalses rinnapiima pastörisaatoris.

Esimene rinnapiimapank loodi 100 aastat tagasi Viinis.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700