Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 25. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lembit Lump: energiatõhusus on kuumaks räägitud teema

Muidugi tasub mõistlikkuse piires energiakokkuhoiuga tegeleda. On teada, et energia ei lähe odavamaks, vaid saab minna ainult kallimaks. Aga ühel hetkel saabub tasakaalupunkt, mil energia kokkuhoiuks tehtav investeering on nii suur, et selle tasumispunkt kokkuhoiu näol on väga kaugel, räägib Lembit Lump.  

ASi Kodumaja juhatuse esimehe Lembit Lumpi sõnul on kõige värskem energiasäästu andev muudatus tema kodus paljudes välivalgustites, mis olemas on, pirnide välja vahetamine LED lampide vastu. "Viimaste hind on küll mitu korda kallim, aga nad annavad ligi kümnekordse energiasäästu ning samas kestavad tunduvalt kauem. On suur vahe, kas põleb 35vatine või 3vatine lamp, nii et see tundus mõistlik investeering," rääkis ta.

Lisades, et talle tundubki, et kui on võimalik saada 5-10% kokkuhoid, ei viitsita sellega tegeleda. Võit peab olema käegakatsutavam. Kui aga kokkuhoid on juba kümnekordne ning elukeskkond seetõttu eriti ei halvene, ollakse valmis muudatusi tegema.

"Meie toodangu tõttu oleme energiakokkuhoiu teemadega tihedalt seotud. Elamispindade puhul pole energiatemaatika seotud vaid sellega, kui palju on konkreetses elamises tarvis kütta ja valgustada. Energiatõhususest rääkides algab kõik sellest, kuidas on korter projekteeritud ja milliseid materjale kasutatud ning millised on üleüldised riigis valitsevad ehitusnõuded ja -tavad," rääkis ta. Eestis pööratakse hoonete energiatõhususele veel tunduvalt vähem tähelepanu kui Soomes, Rootsis, Taanis ja Norras, kus samuti tegutsetakse. Küll rohkem kui Nõukogude Liidu ajal, mis on Lumpi sõnul iseenesest juba edasiminek, aga siiski vähe. "Protsess on alles arenemisjärgus. Ühelt poolt on tegu üsna madalate kehtestatud reeglitega, aga teisalt on mõne erandliku aspekti puhul reeglite kehtestamisel vint üle keeratud, asi liiga keeruliseks aetud."

Lump lisab, et odavalt püütakse ehitada igal pool, keegi ei taha üleliia kallilt ehitada. "See ei ole ainult Eestis nii. Samas meie firma pöörab energiatõhususele suurt tähelepanu, see pole mitte ainult kasulik, vaid see on täna ka poupulaarne argument, see on kuumaks räägitud teema."

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700