Tarbijate kindlustunne kahe aasta kõrgeimal tasemel

Eesti konjunktuuriinstituudi juunikuu tarbijabaromeetri andmetel oli tarbijate kindlustunde indikaator –3 ja võrreldes maiga oli tõus 2 punkti.

Kindlustunde indikaator on liikunud positiivses suunas alates 2009.a märtsist ja nüüd jõudnud viimase 2 aasta kõrgeimale tasemele ning ka ajaloolise keskmisest kõrgemale (aastate 1992-2010 keskmine = -11).

Neljast tarbija kindlustunde indikaatori komponendist toimus juunis oluline paranemine just tööpuuduse prognoosi osas.

Tabel. Tarbijate kindlustunde indikaator (indikaatori komponentide lõikes).

Juunis püsisid mai tasemel inimeste ootused Eesti majandusolukorra muutumisele järgneva 12 kuu jooksul (saldo 7). Riigi majandusolukorra paranemist järgneva 12 kuu jooksul ootas 42% küsitletutest, sama olukorra püsimist 28%, olukorra halvenemist kartis 23% vastanutest.

Ootused oma pere majandusolukorra muutuste suhtes (järgneva 12 kuu jooksul) viimase kuuga paranesid (saldo mais –3, juunis -1).

Olukord tööpuuduse osas elanike hinnangul järgneva 12 kuu jooksul paraneb (saldo aprillis 10, mais –2, juunis -7).  Kui majanduslanguse põhjas (2009. märts) arvas 54% elanikest, et tööpuudus kasvab järgneva 12 kuu jooksul oluliselt, siis nüüd oli selliseid inimesi vaid 5% ja 40% küsitletute arvates tööpuudus väheneb.

Perede rahaline olukord juunis võrreldes maiga oluliselt ei muutunud. 36% peredest loodab järgneva 12 kuu jooksul säästa,  51% tuleb ots-otsaga välja ning  13% elab vanadest säästudest või on krooniliselt võlgu.

Elanike säästuvõime on langenud sissetulekute ja suure töötuse tõttu halb ja 62% vastanute hinnangul on säästmine järgneva 12 kuu jooksul ebatõenäoline. 

Paljude perede rahaline olukord on tasakaalus tänu oluliselt piiratud kulutustele. Püsikaupade ostuprognoos on endiselt halb kuid natuke lootustandvam kui viimase aasta jooksul.

Juunis tarbijate inflatsiooniootused võrreldes maiga oluliselt kasvasid ja on jõudnud kriisieelse (2008 suvi) tasemeni. Tarbijate inflatsiooniootusi mõjutab kindlasti ka Eesti aina kindlamaks muutuv liitumine eurotsooniga.  

Tarbijate kindlustunde indikaator koondab tarbijate prognoosi järgnevaks 12 kuuks riigi majandusolukorrale, oma pere majandusolukorrale, tööturule ja säästudele.


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara