1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tugev perekond toetab tööalast eneseteostust

Küsimustele vastavad Ly Kasvandik, Perekeskuse Sina ja Mina tegevjuht ja juhatuse esimees, Gordoni perekooli koolitaja ning Kaia Kapsta, SA Väärtustades Elu juhatuse esimees, raseduskriisi nõustaja ja PREP-paarisuhtekoolituse koolitaja.

Milliseid probleeme töö- ja pereelu ühildamise projekt leevendab?

Kaia Kapsta: Euroopa Sotsiaalfondi toetatava projekti tunnuslause on “Õnnelik ja rahuldustpakkuv pereelu toetab Sinu tööd ja karjääri”. USA Denveri Ülikooli ligi 30 aasta pere- ja paarisuhte teemalised uuringud väidavad, et täiskasvanud, kes elavad õnnelikus paarisuhtes, kalduvad olema edukamad tööasjades, teenima rohkem raha ja tundma ennast üldiselt õnnelikumana.

Eestis on seni toetatud pigem mõtteviisi, et töö- ja pereelu tuleks omavahel lahus hoida. Levinud on arusaam, et hea töötaja ongi see, kes pühendub pigem tööelule ja karjäärile, jättes isikliku elu, sh ka pereelu pigem tagaplaanile ning isiklikes prioriteetides teisejärgulisele positsioonile. Jah, see ongi iga inimese vabadus ja õigus seada oma asjad tähtsuse järjekorda, aga uuringute väitel mõjutavad töö ja pereelu teineteist rohkem, kui me seda teinekord näha ja arvata sooviksime.

Ly Kasvandik: Kui kodus on suhted keerulised ja pingelised, on inimesel väga raske hoida kõrgel oma töömotivatsiooni. Kodused mured tulevad tihtilugu tööle kaasa ja ka vastupidi. Just toetavad peresuhted on need, mis aitavad meil keeruliste olukordadega paremini toime tulla. Perekeskus Sina ja Mina on Eestis Gordoni Perekooli korraldanud veidi üle viie aasta. Koolitatud on selle aja jooksul ligi 5000 täiskasvanut. Lapsevanemad, kellel on  motiivi Gordoni perekooli koolitustel osaleda, tulevad sinna arusaamisega, et nii nagu ametioskuste puhul on vajalik pidev enesetäiendamine, laieneb “elukestva õppe” idee tegelikult ka peresuhetele ja inimsuhetele üldiselt.

Gordoni Perekooli eesmärk on õpetada emadele-isadele oskusi, mis võimaldavad paremini toime tulla suhetes oma laste ja ka teiste pereliikmetega. Koolitusel omandatavaid suhtlemisoskusi on võimalik kasutada kõikjal, ka väljaspool kodu ja pereringi. Teemad, mida käsitletakse, aitavad osalejatel mõelda lastekasvatuses ette tulevatele keerulistele olukordadele ja annavad näpunäiteid, kuidas selliseid olukordi edaspidi ennetada, aga ka universaalseid tõdesid, mis kehtivad igasuguste konfliktsituatsioonide korral.

Kaia Kapsta: Projektis osalejad saavad USA Denveri Ülikoolis väljatöötatud PREP-paarisuhtekoolitusest teadmisi, kuidas rakendada omandatavaid suhtlemisoskusi paarisuhtekonteksti eesmärgil, et kodu oleks koht, kus me saame olla mõistetud, ära kuulatud ja toetatud. Et kaasad oskaksid ühtse meekonnana toetada teineteise vajadusi, sealhulgas ka tööalast eneseteostust ja arengut. PREP-paarisuhtekoolitus tegeleb muu hulgas ka ootustega paarisuhtes, mis on seotud soorollidega ning mõjutatud sageli ka soo-

stereotüüpsest mõtlemisest. Teadvustamata ebarealistlikud ootused, sh soorolliootused, mõjutavad inimesi nende otsustuste ja valikute juures, eriti kui tegemist on baasiliselt elutähtsate küsimuste ja teemadega.

Ly Kasvandik: Praeguses tööturu situatsioonis on oluline, et pereprobleemidega tegelemine ei võtaks inimeselt ära enesekindlust töökoha otsimisel ja uude ametisse tööle asumisel. Kui inimene peab leppima oluliselt madalama palga ja ametikohaga, aitavad head suhted perega seda pinget kergemini üle elada ja muutustega toime tulla. 

Kaia Kapsta: Siin on suuresti abiks mõistmine, et ma olen inimesena enamat, mul on rohkem kui ainult minu ametialane roll.

Kui suur on nõudlus, kui palju meil on n-ö abivajajaid?

Kaia Kapsta: Me ei taha neid inimesi, kes meie projekti kaudu oma elukvaliteediga tegelevad, liigitada abivajajateks. Me soovime vältida oma sihtrühma n-ö sildistamist. Arvame, et kõik pered Eestis võiksid saada võimaluse tutvuda meie projektis pakutavate koolitusmetoodikatega. Selleks et parandada iseenda, oma lähedaste ja järeltulijate elukvaliteeti, ei peaks tunnistama ennast abivajajaks, mis võrdub paljude ettekujutuses nõrguke olemisega.

Tahame pöörata meil laialt levinud väljendi “abi vajamine” hoopis inimese tugevuseks, oskuseks ja julguseks “abi küsida”. Selles sõnastuses sisalduks tunduvalt enam motiveeritust, eneseanalüüsi ning -arengut.

Praegu puudutab töökaotuse oht peaaegu igat peret. Stress ja närvipinge võib sellises keerulises olukorras kiiresti suureneda. Pered, kus inimesed oskavad erimeelsusi edasiviivalt käsitleda, konflikte suuremate tülideta lahendada, stressi ja üleväsimusega tervislikul moel toime tulla, oma isiklikke muresid kõige lähedasemate inimestega jagada ja kaaslast ilma “nõu andmata” ära kuulata, tulevad elus toime ka keerulisemate väljakutsega. Sealjuures on nad ise oma eluga tunduvalt rohkem rahul ning õnnelikud.

Kui palju leidub tänapäeval neid inimesi, kes suudavad drastiliste elumuutustega kohaneda kergelt ja kiiresti ning suuremate emotsionaalsete üleelamisteta? Endassesulgunud Eesti inimene kipub probleemide korral pigem lähedastest eemalduma ja endasse tõmbuma ehk teisisõnu kapselduma, olles seetõttu aldis masendusele ja depressioonile ning pahatihti ka oluliste suhete lõhkumisele. Need on hoiakulised küsimused. Meie projekt aitab avastada võimalusi, kuidas Eesti inimesele omast riskikäitumist vähendada.

Loe täispikka intervjuud  Äripäeva infolehest "Tööjõuturg".

Autor: Urve Vilk, Tiina Saar

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700