2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Jürka külvab Toomemäele kartuleid

Tartu toomkiriku varemetes mängitav "Põrgupõhja uus vanapagan" on suveetenduste kategoorias küllaltki tõhus ettevõtmine. Tüki plussid on tugev sisu, kandev dramaturgia ning hea näitlejatevalik.

Etenduses löövad kaasa näitlejad nii Eesti Draamateatrist, Tallinna Linnateatrist, Ugalast kui ka Vanemuisest. "Sellise koosseisuga, nagu meil on, on võimalik kõik teatrimaagia uksed avada," väitis etenduse lavastaja Andres Dvinjaninov.

Vanapagan toomkirikus

Lisaks hästi valitud trupile luges lavastaja selgeks õnnestumiseks ka koha, kus "Põrgupõhja uut vanapaganat" mängitakse. "Materjali ja koha omapära sobivad üksteisega suurepäraselt. Toomkiriku varemed on õndsaks saada tahtva Vanapagana elupaigaks otse loodud. Vanapagan peab tulema ja selle maa siin varemete vahel sõna otseses mõttes üles harima," arutles Dvinjaninov.

Kuigi etendusse ei mahu kogu Tammsaare romaani sisu, on seal lavastaja sõnul olemas kõik süžee olulisemad teljed. "Sisu on suhteliselt konstruktiivne. Lugu ise on ikka seesama ning keerleb selle ümber, kuidas "maalased" Antslas Vanapagana vastu võtavad. Probleemi tõstatus on tõsine - kas inimkond läheb hukka või suudab Vanapagan tõestada, et inimene võib elades siiski õndsaks saada," rääkis Dvinjaninov.

Kuigi oma olemuselt on "Põrgupõhja uus vanapagan" kaunis sünge materjal, sobib see Dvinjaninovi sõnul suvelavastuseks suurepäraselt. "Kummutan siinkohal arvamuse, nagu peaks vabaõhulavastus tähendama ainult komöödiat ja nalja, sellist ettekirjutust tegelikult ei ole. Teisalt ei saa aga öelda, et nali ja meelelahutus publikul selle etenduse puhul saamata jääks. Oleme viimase silbini säilitanud Tammsaare keele, nii et tekstigurmaanidele on see hea maiuspala," rääkis Dvinjaninov.

Publik on etenduse vaatamiseks paigutatud kiriku pealöövi külgedele, nii et ülevaade toimuvast peaks olema igalt istekohalt hästi jälgitav. Kirikuseinte äärde paigutatud publikuridade vaheplatsil on maa, mida Põrgupõhja Jürka harima asub. Etenduse alguses on seal kändudega raiesmik. Kui see Antsu abiga raadatud saab, teeb Vanapagan sinna enda kartulimaa. Kartulites üritab Vanapagan ka oma võlgu tasuda, kuni on ennast ülepea võlgadesse mässinud.

Lugu kaasaegses võtmes

Dvinjaninovi sõnul mõjub kogu etenduse sisu väga kaasaegsena. "1939. aastal kirjutatud lugu räägib praegusest Eestist, nagu poleks vahepeal midagi juhtunudki, nagu oleksime ringiga jälle samas paigas. Antsud ja Jürkad on meil tänapäeval samamoodi olemas, samuti laenud, sundmüügid ja varade äravõtmised," tõmbas lavastaja argieluga paralleele.

A.H. Tammsaare "Põrgupõhja uus vanapagan"

Emajõe Suveteatri etendus Tartu toomkiriku varemetes

Esietendus 02. juulil kl 19

Piletid: 145 ja 195 kr

www.suveteater.ee

Autor: Signe Sillasoo, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700