Autor: Signe Sillasoo • 2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: loomegeeniuste keelatud afäär

Täna kinos Artis esilinastuv film Coco Chanel & Igor Stravinski toob päevavalgele kahe omaaegse kultuuritegelase keelatud suhte.

Eelmise sajandi üks kuulsamaid moekunstnikke Gabrielle Chanel, hüüdnimega Coco, nägi ilmavalgust 1883. aastal ühes väikses Prantsusmaa külakeses.

Tema visadus ja sihikindlus olid imekspandavad, sest tema lapsepõlv ja peresuhted olid kõike muud kui lihtsad - ema suri, kui ta oli 12 ja peagi hülgas tüdruku ja tema õed-vennad ka nende isa. Möödusid aastad lastekodus.

1908. otsustas noor naisterahvas minna Pariisi õnne otsima. Tema karjäär sai seal alguse kübarate valmistamisest. Järgnes kiirelt oma salongi avamine ja sellega kaasnev edu. Eraeluliselt läks Cocol aga hoopis tagasihoidlikumalt. Tal oli mitmeid suhteid, sealhulgas ka afäär Stravinskiga, kuid abielusadamasse ei purjetanud ta kunagi.

Paljudest teistest Coco Chanelist valminud ja ka hiljuti Eesti kinolinadel jooksnud filmidest erinebki kõnealune film sellega, et võtab teravalt fookusesse Chaneli ja Stravinski keelatud suhte, mis moelooja elust ehk mõnevõrra vähem teada-tuntud seik on.

Radikaalse helilooja Stravinski loominguga sai Chanel tuttavaks 1913. aastal, mil lavale jõudis helilooja oma aja kohta liialt modernne ballett "Kevadpühitsus". Seitse aastat hiljem said neist tuttavad. Chanel kutsus revolutsiooni eest põgenenud vaese pagulase Stravinski koos perega oma uude maamõisa elama. Ühise katuse all elamine viis aga meeletu armuafäärini.

Kaunist ja mõneti dramaatilisest muusikast ning ilusatest kostüümidest läbipõimunud filmi loomine oli Hollandi päritolu režissöörile Jan Kounenile suur väljakutse ja seda nii sisu edasiandmise kui tehnilise poole pealt. "See on lugu paaridest ja dilemmadest. Mis vaatajat kõnetab on ehk see, et film näitab kõnekalt, et neil inimestel on täpselt samasugused probleemid nagu meil," sõnas ta.

Järgmiseks on Kounenil plaan teha film Dalai Lama elust, aga seda dokumentaalfilmi vormis.

Coco Chanel & Igor Stravinski

Prantsusmaa

Režissöör: Jan Kounen

Stsenaarium: Chris Greenhalgh, Carlo De Boutiny, Jan Kounen

Osades: Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Jelena Morozova, Grigori Manukov, Catherine Davenier jt

Filmi pikkus: 2 h

Kinodes alates 2.07

www.chanelstravinsky.com

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700