Puhkepäev: metafüüsiliste maastike lummus

Kumus avatud teemanäitus "Metafüüsilised maastikuvaated 1970. ja 1980. aastate eesti graafikas" tutvustab põgusalt, kuid sisukalt ühte tendentsi eesti graafikas.

Näitus on üleval Kumu graafikakabinetis Kumu 4. korrusel. Väikeste graafikakabineti näituste eesmärk on tutvustada Eesti kunstimuuseumi graafikakogu ja seda just kitsalt piiritletud teemade läbi.

Metafüüsiliste maastike ja motiivide meistrid olid eelmise sajandi algusest de Chirico ja Magritte, kelle looming 1970ndatel uuesti päevakorda tõusis. Lisaks, nagu ütleb näituse koostaja Elnara Taidre, põhjustas maastikuvaadete rohke viljelemise kõnealusel perioodil 1970. aastatel kerkinud huvi keskkonnateema vastu, mida võimaldas uuel tasandil teostada samal ajal esile tõusnud hüperrealismi meetodi.

Metafüüsiliste maastikuvaadete viljelejad eesti kunstis olid sel ajal Mare Vint, Illimar Paul, Marje Üksine, Kaisa Puustak, Urmas Ploomipuu.

"Ploomipuu ja Puustaku uusasjalikud kompositsioonid on karmimad ja kainemad, Vindi teosed seevastu programmiliselt stiliseeritud, poeetilised ja sümbolistlikud. Nende pooluste vahele jäävad Üksise ja Pauli tööd, mis ühendavad objektiivsust taotleva fotolikkuse ja poeetilise nägemuse," selgitas Taidre.

Metafüüsiline teos lahkub tavareaalsusest. Metafüüsilisest maastikust on abstrahheeritud kõik üleliigne ning seda iseloomustab omapärase meeleseisundi tekitamine vaatajas. Need maastikud on üksildased ja tühjad, mängitakse ruumitunnetuse ja sümbolitega.

Kaisa Puustaku ja Urmas Ploomipuu maastikud on geomeetriliselt täpselt organiseeritud, ratsionaalsed ja konstruktiivsed. Seevastu Mare Vindi ja Illimar Pauli kompositsioonidest õhkub poeetilisust ja allegooriat.

"Kõiki näitusel eksponeeritud teoseid ühendab tugev üldistusaste," ütles Taidre, "objektid piltidel ei ole enam konkreetsed asjad - hooned, puud, vaid mõjuvad visuaalsete märkidena, mis tähistavad asju ja nähtusi - arhitektuuri, loodust kui selliseid. Erineva astmega stilisatsioon muudab kujutatud objektid täiuslikeks märkideks," lisas ta

"Metafüüsilised maastikuvaated 1970. ja 1980. aastate eesti graafikas"
Kumu, Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn
Näituse koostaja: Elnara Taidre
Näitus jääb avatuks kuni 5. detsembrini

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara