Puhkepäev: metafüüsiliste maastike lummus

Kumus avatud teemanäitus "Metafüüsilised maastikuvaated 1970. ja 1980. aastate eesti graafikas" tutvustab põgusalt, kuid sisukalt ühte tendentsi eesti graafikas.

Näitus on üleval Kumu graafikakabinetis Kumu 4. korrusel. Väikeste graafikakabineti näituste eesmärk on tutvustada Eesti kunstimuuseumi graafikakogu ja seda just kitsalt piiritletud teemade läbi.

Metafüüsiliste maastike ja motiivide meistrid olid eelmise sajandi algusest de Chirico ja Magritte, kelle looming 1970ndatel uuesti päevakorda tõusis. Lisaks, nagu ütleb näituse koostaja Elnara Taidre, põhjustas maastikuvaadete rohke viljelemise kõnealusel perioodil 1970. aastatel kerkinud huvi keskkonnateema vastu, mida võimaldas uuel tasandil teostada samal ajal esile tõusnud hüperrealismi meetodi.

Metafüüsiliste maastikuvaadete viljelejad eesti kunstis olid sel ajal Mare Vint, Illimar Paul, Marje Üksine, Kaisa Puustak, Urmas Ploomipuu.

"Ploomipuu ja Puustaku uusasjalikud kompositsioonid on karmimad ja kainemad, Vindi teosed seevastu programmiliselt stiliseeritud, poeetilised ja sümbolistlikud. Nende pooluste vahele jäävad Üksise ja Pauli tööd, mis ühendavad objektiivsust taotleva fotolikkuse ja poeetilise nägemuse," selgitas Taidre.

Metafüüsiline teos lahkub tavareaalsusest. Metafüüsilisest maastikust on abstrahheeritud kõik üleliigne ning seda iseloomustab omapärase meeleseisundi tekitamine vaatajas. Need maastikud on üksildased ja tühjad, mängitakse ruumitunnetuse ja sümbolitega.

Kaisa Puustaku ja Urmas Ploomipuu maastikud on geomeetriliselt täpselt organiseeritud, ratsionaalsed ja konstruktiivsed. Seevastu Mare Vindi ja Illimar Pauli kompositsioonidest õhkub poeetilisust ja allegooriat.

"Kõiki näitusel eksponeeritud teoseid ühendab tugev üldistusaste," ütles Taidre, "objektid piltidel ei ole enam konkreetsed asjad - hooned, puud, vaid mõjuvad visuaalsete märkidena, mis tähistavad asju ja nähtusi - arhitektuuri, loodust kui selliseid. Erineva astmega stilisatsioon muudab kujutatud objektid täiuslikeks märkideks," lisas ta

"Metafüüsilised maastikuvaated 1970. ja 1980. aastate eesti graafikas"
Kumu, Weizenbergi 34 / Valge 1, Tallinn
Näituse koostaja: Elnara Taidre
Näitus jääb avatuks kuni 5. detsembrini

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara