Autor: Signe Sillasoo • 2. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PUHKUS: Kalevipoeg kaevas Ida-Virumaale järve

Ida-Virumaa tuhamägede, kauni looduse ja mõisate keskel asub Kurtna järvestik, kus võimalik õnged vette visata ja kala püüda või hoopiski matkaradadel ümbrust nautida.

Ligi 40 järvega moodustab Kurtna järvestik Eesti kõige suurema järvistu, mis võlgneb oma ilu ja omapära viimasele jääajale, mil jääpangad oma sulamisega seda vormisid. Lisaks looduskaunidusele on koht ka äärmiselt mõnus suveõhtu veetmise paik oma kalapüügivõimaluste, matkaradade, sportimisvõimaluste ja lõkkeplatsidega.

Kalevipoeg kaevas järve

Ka Kalevipoeg on selles kandis oma rammu näidanud. Teadjad räägivad, et Konsu järv olevat tema kaevatud. Ja seda täiesti praktilisel põhjusel, et võtta sealt pea alla padjaks liiva. Teise legendi järgi tahtnud Kalevipoeg Peipsit kuivaks lasta või lihtsalt vajutanud jalaga lohu maasse.

Matkaradasid on järvistu piirkonnas kolm: kilomeetrine minimatkarada, mille läbimiseks kulub u 40 minutit, kuuekilomeetrine 9 järve matkarada, mille läbimiseks kulub u 2 tundi, ja 11 järve matkarada pikkusega 12 km, mis läbitakse 4 tunniga. Matkarajad algavad-lõppevad Niinsaare Puhkekeskuse läheduses.

Kel huvi matkaradadele matkajuhiga seiklema minna, saab seda Niinsaare Puhkekeskuse direktori Hannes Aru sõnu nende abiga teha. Tarkuseteri jagatakse matkade käigus Kurtna järvestiku tekkeloo, sealsete omanäoliste pinnavormide ja looduslike koosluste kohta.

"Kuna matkarada ei ole väga lai, on seal mõnus liikuda väiksemate, kuni kümneliikmeliste gruppidena. Suurema grupi puhul võib grupijuhi jutt osaliselt tuulde lennata," sõnas Aru.

Kel ahvenate, haugide või särgade püüdmise vastu järvestikku külastades huvi pole, saavad puhkekeskuses geopeitust, kirveviset või paintball'i proovida.

Kanuuga ühest järvest teise

Ka järvedel kanuutamine on Aru sõnul võimalik: "Osa järvi on omavahel kraaviga ühendatud, nõnda saab kanuuga päris pika sõidu teha ja mitut järve külastada." Ujumispaigana on järvistu samuti kaunis koht. Soise kalda tõttu päris kõigil järvedel ujuda ei saa, aga neil, kus liivakaldad, on ujumisvõimalus täitsa olemas, rääkis Aru.

Lisaks ootab järvestikus asuv Pannjärve tervisespordikeskus nii suvisel kui ka talvisel perioodil külla kõiki tervisespordispordisõpru. Sealses künkliku maastikuga männimets ootab nii jooksjaid, rattureid, kepikõndijaid, orienteerujaid kui ka talvisel ajal suusatajaid. Tähistatud on 2, 3, 5, ning 7,5 kilomeetri pikkused rajad.

MIS ON MIS

Niinsaare Puhkekeskus

Konsu küla, Illuka vald, Ida-Virumaa

Avatud: 24 h

Tel: 5804 1631       

www.niinsaare.ee

Võimalused: majutus, toitlustus, telkimine, saun, kaminasaal, kanuumatkad, vibu ja ammu laskmine, geopeitus, paintball, kirve viskamine

Pannjärve tervisespordikeskus

Illuka vald, Ida-Virumaa

Tel: 505 2375       

www.illukavv.ee/tkeskus

Võimalused: 2, 3, 5 ja 7,5 km pikkused spordirajad. Talvisel ajal võimalik laenutada suuski, suvel käimiskeppe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700