5. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PUHKUS: Õlgedest saab Laiusel kunst

Õled on käepärane meisterdamismaterjal, millest saab valmistada igasuguseid imevigureid alates ehetest kuni karpide ja hiigelsuurte vanikuteni. Laiuse õlemuuseumi ekspositsioon annab ülevaate õle, roo ja kasetohu rakendamisvõimalustest.

Laiuse õlemuuseum on haruldaselt tore leid käsitööhuvilisele. Kuigi õled, pilliroog ja kasetoht on traditsiooniline materjal, millest on Eestis aastasadu nii tarbe- kui ka iluasju valmistatud, ei ole tänapäeval kuigi rohkelt neid käsitöömeistreid, kes nende materjalide kasutamiseks vajalikke töövõtteid üldse tunneksid, rääkimata igapäevasest oskuste rakendamisest.

Õlemuuseum paikneb Jõgeva vallas Laiusel ning on otsast otsani täis huvitavat etnograafilist näputööd, mille materjaliks on valdavalt õled, kuid ka pilliroog ning kasetoht.

Näitus saab kuueseks

Õletöid hakati Laiusel organiseeritult tegema 1994. aastal, mil sai alguse traditsioon õpeteda õlepunumist Laiuse põhikooli õpilastele. Õlemuuseumi esimene väljapanek toodi laiema rahva ette kaks aastat hiljem. Alates 2004. aastast on ekspositsioon asunud oma praeguses asupaigas ning näeb välja enamjaolt sarnane, nagu külastajad selle praegugi eest leida võivad.

Kogu selle ettevõtmise taga on algusest peale seisnud üksainus inimene, õlgehistöömeister ja õletöö õpetaja Aime Lang, kelle entusiasmist muuseumi haldav Laiuse käsitöökoda Kuldne Õlg sündiski. Kõik muuseumi eksponaadid on Aime enda kätega tehtud, lisajõud on appi võetud vaid müügiks tehtavate meenete valmistamiseks, mida muuseumi müüginurgast kaasa osta või tellida saab.

Muuseumis püüavad pilku teemanurgad. All korrusel on õlg- ja roointarsiaga dekoreeritud karpe, siledaks triigitud õlekõrtest valmis lõigatud ja kokku sobitatud seinapilte ja samuti hoolikalt valmistatud kaarte. Väljapaneku üks osa eksponeerib ehteid, mis tekitavad oma filigraanse teostusega selget imestust.

Inimesekõrgune kaabu

Üleval on üsna suur ala ekspositsioonist pühendatud jõuluteemale. Seal on väljas dekoratiivsed seinakaunistused, kuuseehted, aknatähekesed ning jõulukroonid ja -krässid. Veidi on mängitud ka teiste pühade teemadega, nagu sõbrapäev ja munapühad.

Ühe esimese asjana tõmbab muuseumiruumis pilku hiiglasuur õlgedest kaabu, mis oma ligi inimesekõrguse lõbimõõduga on julgesti päevavarju mõõtu. Massiivne ese on kokku õmmeldud sellestsamast peenikesest õlepaelast, millest on punutud ka hulk väiksemaid tarbeesemeid kogu muuseumis. Karkassi peale punutud hiigelkaabu valmimise taga on hulk tööd - muuseumitöötaja Sirje sõnul kulus kolmel inimesel kaks aastat, enne kui nii võimas ese üheskoos valmis tehtud sai.

Tänu õlemuuseumile on kindel, et õlepunumise oskus eestlaste hulgast ära ei kao. Lisaks esemete vaatamisest tulevale inspiratsioonile pakub muuseum ka praktilist koolitust, millest saavad organiseeritud töötubades osa eelkõige Laiuse kooli lapsed.

Sobib ka läbisõitjale

Kui aga huvi suur ning enda tulekust varakult ette teatada ning aeg kokku leppida, on õlekojaga seotud meistrid valmis õlematerjali eelnevalt likku panema ja mõned lihtsamad töövõtted kohapeal ette näitama ka suvistele läbisõitjatele.

Suvel on muuseum lahti kolmapäevast pühapäevani.

TASUB TEADA

Laiuse käsitöökoda Kuldne Õlg ehk Laiuse õlemuuseum

Asukoht: Laiuse alevik, Jõgeva vald, Jõgevamaa

Avatud: kolmapäevast pühapäevani 11-15

Pilet: 15 kr

Väljapanek: Püsinäitus, kus eksponeeritakse erinevates tehnikates (punumine, põimimine, intarsia) valmistatud õle-, roo- ja kasetohuesemeid, õlest ehistöid ning toakaunistusi.

KUUPÄEV

14.08 Rukkimaarjapäeval saab Laiuse õlemuuseum endale noorema venna. Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmel avatakse uus püsiekspositsioon.

Autor: Signe Sillasoo, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700