9. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Emma Bovary traagiline lugu

Maailmakirjanduse klassikasse kuuluv Gustave Flauberti "Madame Bovary" jõuab esmakordselt Eestis teatrilavale. Endla teatri etendus räägib loo julgest naisest, kes unistas enamast, kui tal oli.

Emma Bovary on provintsiarsti kaunis naine, kes on oma mehe lihtsakoelisuses ning argipäeva halluses pettunud. Et oma elu fantaasiatega sarnasemaks kujundada, haarab Emma ohjad ning üritab seda tõelist tunnet leida abieluvälistes suhetes. Tõelist õnne ei suuda talle aga pakkuda ei naistemehest mõisnik ega kauni kõnega tudenginoormees.

Lavastaja Tiit Palu nimetas "Madame Bovaryd" üheks tugevaimaks teoseks, mis kunagi naise isiksuslikest dilemmadest üldse kirjutatud on. "Kui maailmakirjandus ette võtta, on seal kolm tippteost, mis räägivad naise iseseisvumispüüetest. need on Tolstoi "Anna Karenina", Ibseni "Nora" ja Flauberti "Madame Bovary", kusjuures "Madame Bovary" ei ole teistest halvem ega teised temast kehvemad," arvas Palu.

Kuigi etenduse peategelaseks on naine, lükkab Palu ümber kahtluse, et tegemist võiks olla pehmevõitu naistekaga. "Kui väita, et "Madame Bovary" on naistekas, siis sellisel juhul on "Hamlet" meestekas. Arvan, et lisaks naiseks olemisele on Emma Bovary eelkõige inimene. Tema tahtmine olla rohkem ja saada rohkem, kui elu võimalused talle pakuvad, on inimlik ja loomulik," rääkis Palu.

Lavastaja sõnul on "Madame Bovary" pikalt ette valmistatud etendus, mis on tal meeles mõlkunud juba kaua. "Tegemist on oodatud võimalusega teatris. Meil on praegu selline koosseis, kellega oli võimalik see lavastus teoks teha," kinnitas Palu. Etendusest võtab osa suur osa Endla teatri trupist. Nimiosa mängib Piret Laurimaa.

Kõik tegevust edasiviiv, mis puudutab Emma Bovaryd ning olulisi tegelasi tema kõrval, on Flauberti romaani kaante vahelt jõudnud lavalaudadele. "See on suur, mastaapne ja heade näitlejate poolt mängitud etendus. Kõik meie teatri parimad jõud on sellega töös olnud. Ma ei näe põhjust, miks teatrihuviline inimene ei võiks tulla seda tükki vaatama," oli Palu lavastuse elamusväärtuses kindel.

Gustave Flaubert "Madame Bovary"

Esietendus Endla teatris 8. juulil kl 19

Piletid 100-200 kr

www.endla.ee

Autor: Signe Sillasoo, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700