9. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Meeste, naiste ja tööstusettevõtete ilus

Soojadel suvekuudel saab lisaks rannamõnudele nautida Pärnus ka sealset kultuurielu, muu hulgas kunstinäitust "Mees ja naine".

Uue Kunsti Muuseumis ehk Chaplini keskuses on avatud kaks eripalgelist näitust. Juba seitsmeteistkümnendat suve toimuv teemanäitus "Mees ja naine" ning Soome fotograafi Jari Arffmani näitus "Bart - business art".

Korporatiivfoto = kommertsfoto?

Bart on peamiselt tööstusettevõtetele keskendunud firma, mis pakub teenusena võimalust oma töökeskkonna kunstiliseks kujundamiseks. Arffman ja teised Barti alla kuuluvad fotograafid pildistavad kliendi tööruume ja -detaile, töötajaid ning tellijal on siis võimalik nende fotodega oma seinu kaunistada või partneritele kinkida.

Nagu juba mainitud, tegeleb Bart põhiliselt tööstusettevõtetega. Säravate silmadega tunkedes töömehed ja kaitseprillidega naised tunduvad taasloovat pigem aastakümnete tagust ideoloogiat kui tänapäevaste tehaste ja vabrikute üldpilti. Muidugi ei ole kõik töölisportreed magusalt naeratavad, on ka vaimukaid.

Õnnestunumaks võib lugeda lähifotosid tööstusdetailidest, mille puhul ei kipu kommerts esteetikat varjutama.

Kirglik ja habras klaasikunst

Teise Chaplini keskuses avatud näituse "Mees ja naine" selleaastaseks alapealkirjaks on "Tugevad tunded, haprad suhted". Eelkõige on näitusele kutsutud klaasikunstnikud, sest just klaasi omadused peegeldavad kõige paremini tänavust temaatikat.

Kokku on kogutud paremad nimed nii siit kui ka sealtpoolt piiri ja mitte ainult klaasikunsti alalt. Ent klaas on sellel näitusel kindlalt esikohal ja hea ongi - kompaktsuse ja taseme poolest ületab see varasemaid "Mehe ja naise" näitusi.

Loomulikult ei saa ükski klaasinäitus mööda mina ilma Ivo Lille taiesteta. Elegantsed, läbipaistvast klaasist skulptuurid "Kaksainsus" sümboliseerivad naiseliku ja meheliku alge lahutamatust.

Noorematest klaasikunstnikest tasub esile tõsta Kristiina Uslari ja Mikk Jägeri ühistööd "Mida mees? Vaat, kus naine!". See koosneb kihiti asetatud sulatatud klaasimaalist, mis annab kogu kompositsioonile õrna dünaamika. Kuigi näituse pealkiri on "Mees ja naine", tundub kunstnikke endiselt rohkem inspireerivat naise maailm.

Heli Ryhänen ei pääse mööda naise füsioloogiast töös nimega "Tiik" ja Fateme Goshehi palju vastuolusid äratanud taiesed räägivad ausalt ja ilustamata moslemi naiste elust.

"Mees ja naine"

avatud kuni 5. september

"Bart - business art"

avatud kuni 1. september

Uue Kunsti Muusem,

Esplanaadi 10, Pärnu

Autor: Signe Sillasoo, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700