ÄP restoranitest: Põhjaka mõisa uuestisünd

"Ma pole Eestimaal iial nii meeldivas interjööris söönud," kinnitas üks mu lauakaaslane. Teisele meeldis noor ettekandja niivõrd, et meelitas lõuna lõpus tütarlapselt välja telefoninumbri. "Justkui Itaalias," õhkas kolmas metsseahautise juures. 

Poolel teel Tallinnast Tartusse, Mäo teeristist viis kilomeetrit Tartu poole, mõnisada meetrit maanteest on Põhjaka mõis ja selle söögikoht, millist varem pole Eestis nähtud.

Eelmisel laupäeval pakuti värsket salatit Nopri juustuga, värskekapsasuppi, värsket kartulit talukohupiima ja heeringaga ning metsseahautist. Magustoiduks kärjemesi piimaga ja mustikad-vaarikad piimaga. Hiljem tõi ettekandja veel ühe köögiuudise - just sai valmis Napoleoni kook.

Rohkem valikut ei olnud, aga valida polnud vajagi - kõik oli väga maitsev, eestlaste traditsioonilisi toidueelistusi arvestavalt diskreetne ja lihtne. Aga mitte igav - sära tuli kokkade heast tasakaalutunnetusest ja värskest toorainest.

Söögikoha koduleheküljel on kirjas, mis tooraine köögil parajasti kasutada on. Mis toitu sellest tehakse, otsustatakse paindlikult ja see võib iga päev muutuda. Kasutatakse vaid kohalikku toorainet ja kindlasti pole see Põhjakal ainult kenaks turunduslikuks liialduseks.

Maitsed kinnitavad, et toiduained pole pikalt rännanud: salatil on veel peenramaitse, kohupiimal karjamaa ja marjadel metsamaitset tunda. Ja nende leib, mis värske võiga sissejuhatuseks lauda tuuakse, on nii hea, et oleksin valmis selle Eesti leiva etaloniks kinnitama.

Kui miski üllatas, siis oli see metsseahautis. Metsloomaraguudele iseloomulikust raskepärasest küllusest polnud jälgegi, maitse oli kuumale suvepäevale sobivalt leebeks ja kergeks timmitud. Ja siis veel Napoleoni kook!

Põlvkond nooremad lauakaaslased, kelle kulinaarsesse mällu ei ulatu esimese Eesti Vabariigi kodumajanduskooli lõpetanud vana-vanaemade imeliselt õhulised koogikogemused, olid täiesti rabatud, kui maitsev üks Napoleoni nime kandev kook võib tegelikult olla.

Mõned lauad on seatud maja ette puude vilusse, aga toas on toredam - eri kultuurikihid oma ausas ilus. Mitme ajajärgu mööbel on lihtsal moel kasutuskõlblikuks tehtud, iga tool ja iga laud ise moodi, paar vana puhvetit (mitte ilu pärast, seal hoitakse nõusid), seintel aimatavad jäljed kunagistest suursugustest seinamaalingutest (justkui Venezias, leiab maailmarändurist lauakaaslane), värvilisest papist modernlühtrid ja parajasti möödunud sajandi seitsmekümnendate aastate vinüülplaate mängiv grammofon.

Kusjuures plaadikogu on kõigile külastajatel vabalt kasutatav - parajasti on peal Marju Kuudi ja Uno Loobi poolt ligi nelikümmend aastat tagasi sisselauldud bossanovad.

Põhjaka mõisa söögikohal läheb juba neljas tegutsemisaasta. Mul on hea meel, et teelised on Põhjaka mõisa söögikoha üles leidnud, laupäeva lõuna ajal oli nii maja kui ka õu rahvast täis. Esimesed kolm suve tegutses kõrvalhoone varemetes suvekohvik, sellest aastast on avatud ka mõisahäärber.

Söögikoha teeb lisaks kõigele muule eriliseks ka asjaolu, et mõisavare on restoraniks muutunud tänu kolme noore koka, nende sõprade ja sugulaste heale tahtele ja pühendumusele. Mõisa lugu saab lugeda koduleheküljelt www. pohjaka.ee.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Strand SPA & konverentsihotell trumpab konkurendid üle rikkaliku kogemustepagasiga

Lääne-Eesti suurimal konverentsikeskusel on 25 aastat kogemusi ürituste korraldamises. See fakt saadab kindla sõnumi klientidele – võimekas ja usaldusväärne, professionaalne ja kvaliteetne. Just selline koostööpartner on Strand.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara