Puhkepäev: armastuse ja vihkamise suhe

Coco Chanel on viimasel ajal režissööride poolt armastatud kangelanna, kellest on vändatud mitu filmi. Viimane neist "Coco Chanel & Igor Stravinski" paljastab kahe eelmise sajandi suure looja armuafääri.

Film üllatas väga positiivselt. Ja eelkõige oma väga peenelt ja täpselt välja mõõdetud meeleolude vaheldumise, muusikalise ülesehituse ja operaatoritööga.

Film algab eelmise sajandi ühe radikaalsema helilooja Igor Stravinski modernse ja omas ajas liialt uuendusliku balleti "Kevadpühitsus" esiettekandega 1913. aastal Pariisis, mis sai hävingu osaliseks. Publik oli pettunud ja raevul ning tegi maha nii helilooja kui ka balleti koreograafi.

Chanel, kes sama etenduse esmaettekandel viibis, oli helilooja loomingust aga niivõrd sisse võetud, et kutsus ta aastaid hiljem koos perega oma maamõisa elama. Õnnelik algus sai kurva lõpu. Chaneli ja Stravinski vahel puhkes lõkkele armuleek, mis purustas ühe perekonna ega viinud neid ka jäädavalt kokku.

Lisaks intrigeerivale ja tugevale loole, mille Jan Kounen on suutnud sama intrigeerivalt ka kinolinale jäädvustada, on filmi üks suur pluss selle ülesfilmimine nii prantsuse kui ka vene keeles. Erinevalt paljudest Hollywoodi filmidest, mis olenemata riigist, kus tegevus toimub, on ikka inglise keeles, on selle filmi puhul vaeva nähtud ja näiteks Stravinskit kehastanud Taani näitleja Mads Mikkelsen vene keelt kõnelema pandud.

Originaalkeeltes kõnelemisest on selles filmis aga ehk veelgi nauditavamad vaikusehetked. Ja oh ei, dialoogid ja teravmeelsed ütlemised polnud üldse mitte pahad. Lihtsalt kaadrid, kus pilgud, žestid ja võimas muusika koos tööle hakkasid, kõnetasid selles filmis küll rohkem kui sada sõna ja tekitasid minus ja ehk ka teistes selles loos tõelise kõrvaltvaataja tunde. Ühtegi teist filmi, kus nii eluliselt ja ehedalt pikkade kaadritega, mille taustaks üksnes muusika, kogu olukorra dramaatika edasi antakse, ei suutnud küll meenutada.

Igatahes selle suurepärase saavutuse eest tuleb kiita nii režissööri, operaatorit, kunstnikku kui ka film muusikalist kujundajat. Huvitavad võttenurgad, mille vahele oli poogitud kunstipärasemaid kaadreid, taustaks peamiselt Igor Stravinski enda muusika ja silmailuks ajastuhõngulised rõivad, olid täis psühholoogilist pinget, mis ehk päriseluski selle kiivalt varjata püütud afääri ajal õhku lämmatas.

Mingeid väga suuri miinuseid peale ühe detaili, milleks olid Teist maailmasõda kujutavad kaadrid, mis olid filmi algusesse topitud ja jätsid mulje justkui mõnest teise filmi küljest amputeeritud võõrkehast, ei oskagi välja tuua.

Coco Chanel & Igor Stravinski
Režissöör: Jan Kounen
Osades: Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Jelena Morozova, Grigori Manukov, Catherine Davenier, Anatole Taubman jt
www.kino.ee
hinnang: 9 punkti
Kinodes alates 2.07  

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara