Autor: Signe Sillasoo • 16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PUHKUS: Käsitöögild ootab meisterdajaid

Pärnu vanalinnas asub üks omamoodi oaas keset linnaruumi - Maarja-Magdaleena Gild koondab ühte majja suure hulga käsitöölisi, kes hubases gildihoones oma käsitöid müüvad ja kõigile huvilistele ka lahkelt käsitöövõtteid õpetavad.

Maarja-Magdaleena Gildi sünniajaks on perenaiste Kadri Rebase ja Herdis Elmendi sõnul 2007. aasta, mil veel hulk Pärnusse kogunenud tarbekunstnikke otsustasid ühes nendega jõud ühendada ja ühiselt tegutsema hakata. Üheskoos hakati näitusi korraldama ja laatadel käima.

Algselt võis meistreid näha toimetamas Punase torni hoovis. Nüüdseks on algselt tagasihoidlik idee võtnud aga hulga suurema kuju. Eelmise aasta novembris avati värvikirev gildihoone, kus tegutseb praegu 17 käsitöökoda ja veel suurem arv meistreid.

Maja on kõigile käsitöö- ja tarbekunstihuvilistele avatud. Rõõmus ja värvikirev hoone on sopiline ja täis väikseid käsitöökodasid, kuhu kõigil on võimalik sisse kiigata, meistri tööd jälgida ja soovi korral ka ise kätt proovida.

Majatuuri on lubatud maja peal teha nii iseseisvalt kui soovi korral ka lahkete majaperenaiste eestvedamisel, kes majas toimuvast ülevaate annavad. Kel aega pole, saab kiire pilgu majas valmivale käsitööle heita ka gildi galeriis.

"Iga kuu teisel laupäeval toimub meil töötubade päev, kus siis kõigil on võimalik eelnevalt kokkuleppimata tulla ja erinevates töökodades kätt proovida," sõnas Kadri Rebane. Muidu tuleks tema sõnul meistriga aga ikka eelnevalt aeg kokku leppida, kui on soovi ise midagi meisterdama tulla.

Kel huvi, see saab näiteks Eddi Potitehases proovida savi treimist, Nukukojas nukkude meisterdamist, Leeda Vaibakojas vaibakudumist, Herdise Vildikojas vildist kõrvarõngaste meisterdamist ja veel palju muud huvitavat.

Maja teise perenaise Herdis Elmendi sõnul ei ole Maarja-Magdaleena Gild kindlasti rangelt ainuüksi käsitöö päralt. Majas on olemas ka oma Muusikakamber, kus saab kontrabassi ja teisi pille prooviks tinistada ja soovi korral ka tunde võtta.

Lisaks toimuvad majas joogatunnid. Ja et ideid tuleb gildirahval nagu Vändrast saelaudu, siis äkki saab varsti veel midagi sootuks kolmandat käsitöö kõrval õppida ja harrastada.

Välistatud pole, et ehk saab millalgi ka mööbli treimist või jalanõude tegemist gildihoones meistrite juhendamisel proovida, sest selle valdkonna inimesi hoones ei tegutse, kuid nad on Rebase sõnul väga oodatud.

Maarja-Magdaleena Gild

Uus 5, Pärnu

Tel: 447 1901       

Avatud: T-R 11-17, L 11-15

Iga kuu teisel laupäeval toimub gildis töötubade päev.

Ise on võimalik kätt proovida kodades ka teistel aegadel kokkuleppel meistriga.

info www.maarjamagdaleenagild.ee

Ajalugu

Maarja-Magdaleena Gild sündis 2007. aasta märtsis.

Algselt tegutseti Punase torni hoovis. Ajaloolises tornis praeguseni tegutsevat klaasikoda võibki pidada gildi esimeseks kõigile avatud kojaks.

Nime sai ettevõtmine keskajal tegutsenud Maarja-Magdaleena Gildi kui teadaolevalt vanima Pärnus tegutsenud gildi järgi.

Mullu õnnestus gildil võtta rendile puumaja Pärnu vanalinnas Uuel tänaval, ajaloolise Steineri aia kõrval. Maja avapidu toimus novembris.

Tasub teada

Gildis tegutsevad kojad

Herdise Vildikoda

Kadri Tekstiilikoda

Eddi Potitehas

Endla Disain

Rebase Puu & Kivi Koda

Raina Villapildid

Nukukoda

Kolme Loovuskamber

Leeda Vaibakoda

Signe Nahakoda

Kirsti Ehted

Ene 7 Asja

2 Vaasi Tuba

Ketruskamber

Margiti Savituba

Lasteriiete & Lelude Kamber

Muusika Kamber

Klaasikoda (asub Punases Tornis, Hommiku 11)

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700