Kuidas vormistada lapsehoolduspuhkuse ajal töötades lepingud?  

Kas lapsehoolduspuhkuse ajal töötades tuleb töölepingu lõpetamine peatada?

Küsimus: Lapsehoolduspuhkusel töötaja soovib töötada seadusega lubatud mahus, mis ei vähenda tema vanemahüvitist. Kas selleks ajaks tuleb lepingu peatumine lõpetada?

Vastus: Uues töölepingu seaduses tegelikult puudub mõiste "töölepingu peatumine", kuivõrd selline mõiste nagu "lepingu peatumine" puudub ka võlaõigusseaduses. Selle asemel kasutatakse mõistet "töötaja õigus keelduda töö tegemisest". TLS § 19 p 1 annab töötajale sellise õiguse näiteks siis, kui ta kasutab puhkust, sh lapsehoolduspuhkust. Seega tööleping enam ei peatu, vaid töötaja lihtsalt ei tee teatud perioodil tööd ja tööandja ei maksa talle selle eest ka tasu.

Selleks, et jätkata töölepingu alusel töötamist, peab töötaja katkestama oma lapsehoolduspuhkuse ja teavitama tööandjat soovist tööle naasta 14 kalendripäeva ette. Vanemahüvitist on õigus saada ka ajal, mil vanem töötab, kuid siin tuleb arvestada, et kui töötaja hakkab saama täiendavat sissetulekut, siis võetakse see hüvitise maksmisel arvesse.

Hüvitise suurus sõltub isiku teenitud sotsiaalmaksuga maksustatavast tulust ja hüvitist makstakse täiel määral edasi üksnes juhul, kui hüvitise saaja sotsiaalmaksu maksustatav tulu hüvitise maksmise kalendrikuul on kuni kehtiva hüvitise määra suurune summa, mis on 2010. aastal 4350 krooni.

Kuna töötaja ei saa sellisel juhul töötada täistööajaga, tuleb tema töölepingus teha tööaja, töötasu ning vajadusel ka tööülesannete ja muude asjasse puutuvate tingimuste osas muudatus. Töölepingu muutmine eeldab töötaja ja tööandja vahelist kirjalikku kokkulepet.

Äripäeva Käsiraamatute Foorumis vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara