Autor: Signe Sillasoo • 21. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtetel äriandmed dubleerimata

Eesti ettevõtete seas läbi viidud IT uuringust selgus, et ligi neljandikul puudub tegevusplaan ärikriitiliste andmete taastamiseks. 16% vastanutest väitis, et olulisi andmeid hoitakse iga töötaja arvutis ning firmal puudub täielik ülevaade olulisest informatsioonist.

Tehnoloogiaspetsialisti Tõnu Samueli sõnul ei tööta vähemalt 50% varunduslahendustest siis, kui neid läheb reaalselt vaja: „Olen korduvalt näinud firmasid, kust on vargad või politsei ära viinud nii arvutid kui varukoopiad ning seadnud firma seetõttu suurte probleemide ette. Usun, et andmete varundamise vajalikkus on tugevalt alahinnatud.“

Andmete varundamise alahindamist Eesti organisatsioonides näitab seegi, et 19% küsitletud ettevõtetest määrab andmete säilimise eest vastutavaks iga töötaja; 45% firmades vastutab selle eest IT-juht ja 28 protsendil teenusepartner.

Uuringu läbiviinud IT-firma Net Groupi juhi Priit Kongo sõnul on iga ettevõtte jaoks oluline tagada andmete säilimine: „Ühelt poolt kohustavad selleks seadused, teisalt on see tähtis organisatsiooni edukaks tegutsemiseks. Et kriitilise tähtsusega andmed oleksid kättesaadavad igal hetkel, peab tähelepanu pöörama nii säilitamisele kui taastamisvõimalustele. Uuringust tuli välja, et paljudes ettevõtetes on munad ühes korvis ehk andmed pole dubleeritud ja nende taastamiseks puuduvad konkreetsed plaanid. Probleemid ärikriitiliste andmetega võivad seisata organisatsiooni töö pikaks ajaks või halvemal juhul isegi viia pankrotini,“ hoiatas Kongo ja lisas, et kõige otstarbekam oleks kasutada paralleelselt majasisest ja –välist lahendust.

Raamatupidamisfirma Amello Raamatupidamisteenused tegevjuht Tanel Hark ütles, et raamatupimiskohuslastele kehtib andmete säilitamise kohustus seitse aastat, mõningale dokumentatsioonile kehtib ka pikem säilitamisaja nõue. „Praktikas tähendab raamatupidamisandmete kaotsiminek ettevõttele suurt aja- ja rahakulu, sest kogu raamatupidamine tuleb taastada. See võib aga osutuda väga tülikaks isegi väiksel ettevõttel, rääkimata veel keskmise suurusega organisatsioonidest, mida antud küsitluses uuriti,“ ütles Hark.

Küsitletud ettevõtetest 32% arvab, et andmed on võimalik taastada kahe tunni jooksul; veerand firmadest suudab andmed taastada 6 tunni jooksul. Samas ei oska 18% ei öelda, kui kiiresti suudetakse nende ettevõttes ärikriitilisi andmeid taastada.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700