Autor: Signe Sillasoo • 22. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti osaleb UNESCO maailmapärandi nimistu täiendamisel

Pühapäeval, 25. juulil koguneb Brasiilias UNESCO Maailmapärandi Komitee, mis otsustab uute taotluste lisamise maailmapärandi nimekirja. Esmakordselt osaleb komitee liikmena selles töös ka Eesti. 

Komitee istungil tulevad arutusele 32 uut taotlust, millest 24 kuulub kultuuripärandisse, kuus looduspärandisse ja kaks paika on esitatud nimekirja nii kultuuri- kui loodusväärtuste alusel. Seekordsete taotlejate seas on ka kolm riiki  – Marshalli saared, Kiribati ja Tadžikistan – kellel seni maailmapärandi nimekirjas ühtki kannet ei ole.

 

„Komitee on eesmärgiks seadnud esindusliku, usaldusväärse ja tasakaalustatud nimekirja. Selle täiendamiseks on esitatud üle kolmekümne kandetaotluse erinevatest maailma piirkondadest ja komitee on valiku ees, kas toetada vaieldamatu kvaliteediga, kuid arvukalt esindatud Lääne-Euroopa maade järjekordseid kandetaotlusi või väheesindatud piirkondade kohati otsitudki monumente. Esimesed saavad nimekirja kantu kaitsmisega hakkama, teistel on see võib-olla raskem, kuid neid oleks vaja rohkem toetada,“ rääkis Eesti delegatsiooni üks juhtidest, Kunstiakadeemia professor Mart Kalm.

 

Delegatsiooni teine juht, Urve Sinijärv Keskkonnaministeeriumist, rõhutas konventsiooni olulisust ka maailma puutumatu loodusega alade säilitamisel, mis üha rohkem on kasvava inimkonna surve all.

 

Hetkeseisuga on maailmapärandi nimekirjas kokku 890 paika 148 riigist. Eestist on nimekirjas alates 1997. aastast Tallinna vanalinn ja alates 2005. aastast kümne riigi koostöös esitatud Struve meridiaanikaare säilinud rajatised.

 

Komitee vaatab oma istungil ka läbi ohustatud pärandi nimekirja kuuluvate paikade raportid olukorra kohta. Praeguse seisuga kuulub ohustatud pärandi nimekirja 31 paika ning komitee võib lisada juurde uusi, mille kaitsmine nõuab erilist tähelepanu. Kultuuri- ja loodusväärtused satuvad ohustatud pärandi nimekirja erinevatel põhjustel: reostus, linnaehituslik surve, kontrollimatu massiturism, kaitsekorralduskavade puudumine, sõjalised konfliktid ja looduskatastroofid, mis kahjustavad väljapaistvat ülemaailmset väärtust, mille alusel need paigad kunagi maailmapärandi nimekirja kanti.  

 

Eesti ühines maailmapärandi konventsiooniga 1995. aastal ning valiti 21-liikmelisse komitee koosseisu möödunud aasta lõpus. Eesti liikmelisuse periood lõpeb 2013. aastal.

Maailmapärandi nimekirja leiad siit.  

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700