Autor: Signe Sillasoo • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: ehituskunsti iludusvõistluse võit läks Oslosse

Euroopa suurlinnad, kus kõrvuti arhailine vana ja modernne uus arhitektuur, on väga mitmes mõttes ühte nägu - silma paistavad minimalistlikud jooned ja taaskasutus. Need võiks olla ka eelmise aasta arhitektuurilisteks märksõnadeks. 

Tallinnas Arhitektuurimuuseumis on eelmisest nädalast üleval Euroopa mainekama arhitektuuripreemia Mies van der Rohe võitjad ja finalistid. Kokku 50 tööd 340-st, mis kõik mullu auhinnale kandideerisid.

Kui väljapandud ehitiste piltidelt tahta mingit ühisjoont otsida, siis on selleks kindlasti minimalistlik joon, mis Euroopa arhitektuuris ja ka Tallinna linnapildis ammu maad on võtnud. Kandilised, nurgelised hooned ja jooned on tavapäraseks osaks olnud nii spordirajatiste, eluhoonete, kontoripindade kui ka kultuurikeskuste rajamisel. Näituseseinad muide ongi teemade kaupa erineva funktsiooniga hoonete vahel jagatud, nii et kõrvutusvõimalus on kenasti olemas.

Konkurssi võidutöö, Oslo ooperi- ja balletiteater, just mainitud minimalistliku joonega silma hakkabki. Bjorvika piirkonna ümberkujundamise eesmärgil ettevõetud ehitustöö muutis vana ja kasina väljanägemisega sadamapiirkonna moodsaks linnaosaks, kus nüüd kõrgub erinevatel tasapindadel hoone kaldteede ja õhuliste klaasseintega.

Minimalistlikku joont hoiavad ka konkursil žürii poolt teised ära märgitud ehitised - Zenith Music Hall Strasbourgis, eakate linnaelanike keskus ja raamatukogu Barcelonas, Luigi Bocconi ülikool Milaanos ja trammiterminal Nice'is.

Teiseks ühisosaks võib pidada kindlasti vanade hoonete uuele elule aitamise poliitikat, mis tundub, et aina rohkem Euroopas maad on võtmas. Buldooseriga kõigele aastaidnäinule õnneks igal pool üliagaralt ei läheneta, vanele antakse hoopis uus ja üübermoodne väljanägemine.

Näitus toob 50 töö hulgast nii mõnedki eeskujuks. Lahendused on praktilised ja sageli ootamatudki. Tavapäratu on näiteks Maastrichti vana kirikuhoone muutmine raamatukaupluseks. Või Põhja-Amsterdamis asuv Kraanspoor büroohoone, mis on paigutatud 1952. aastal ehitatud betoonist kraanatee peale. Või allveelaevade baasi ümberehitus Prantsusmaal.

Tore oli avastada viimase seinani jõudes, et võistlustules oli ka üks Eesti töö. Rotermanni kvartalis asuv uue väljanägemisega endine laudsepa töökoda. Tasub igatahes uurimist.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700