23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: "Tõe ja õiguse" Mari tuleb varjust välja

Suvelavastus "Vargamäe varjus" võtab lähema vaatluse alla Mari elukäigu, mis Tammsaare romaanides ning nende põhjal tehtud lavastustes seni tagaplaanile on jäänud.

Etenduse autor ning lavastaja Urmas Lennuk on kirjutanud üheks kompaktseks looks Mariga seotud seigad, mis on kokku nopitud "Tõe ja õiguse" esimese kolme osa pealt.

"Impulsi sain "Tõe ja õiguse" I ja III osast. Väike tõuge on ka teisest osast. Teksti autorina on mul väga raske enda tööle hinnangut anda - on see originaalnäidend või Tammsaare teose dramatiseering?" mõtiskles Lennuk.

Sisse on võetud Mari elukäik, tema saatus ja valikud. Välja on jäetud kõik sellesse otseselt mittepuutuv. "Tammsaare jaoks on Mari kogu aeg kõrvaltegelase rollis olnud, naistega pole Tammsaare kirjanduses üldse väga sina peale saanud. Meie püüame seda Tammsaare jaoks ebaolulist seika täiendada," ütles Lennuk.

Mari minarolli kaudu saab töö ja elu Vargamäel uue vaatenurga. Samuti asetuvad erinevad inimsuhted uude valgusesse.

"Tegeleme sellega, kuidas standardarusaamad Pearust, Jussist ja Marist inimliku külje pealt võiks paista," teavitas Lennuk. Kuna fookuses on Mari elu ja suhted meestega, siis on "Vargamäe varjus" kindlasti lugu armastusest.

""Tões ja õiguses" oli Krõõt tõstetud pjedestaalile. Kui Krõõt muudkui kannatas ja kannatas, siis Mari oli see, kes pidi valikuid tegema. Temal oli raskem elu. Kui aga päris siiras olla, siis pean tunnistama, et kandideeriksin oma isiklikes edetabelites ilmselt maailma kõige lollima inimese tiitlile, kui ütleksin kahe sõnaga - Mari on selline. Või selline. Ja Mari tegelast kehastav Ülle Lichtfeldt saadaks mu tõenäoliselt põrgu. Aga meil on olemas omad jõujooned, mida mööda me liigume," mõtiskles Lennuk Mari rollilahenduse üle.

Näidendi tekst dialoogina ei pärine otseselt Tammsaarelt, aga tõlgendab tema tegelasi ja tema loodud sündmusi nõnda nagu "Vargamäe varjus" autor leidis vajaliku olevat. "Etenduse keel iseenesest on üks võimalik teatrikeel, mis on sündinud loominguliste inimeste koostöös," ütles Lennuk.

Tammsaare loomingu põhjal on Lennuk varem kirjutanud kaks dramatiseeringut - esimene neist oli "Vargamäe kuningriik", mis valmis lavastaja Jaanus Rohumaa ning Rakvere Teatri ja Pärnu "Endla" ühistööna. Teine oli Tallinna Linnateatri projekt "Wargamäe Wabariik", mille lavastas Elmo Nüganen.

Autor: Signe Sillasoo, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700