Autor: Signe Sillasoo • 23. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi folk tuleb sel aastal tantsides

Eile juba hoo sisse saanud Viljandi pärimusmuusika festival, mille alapealkirjaks tänavu "Seest tuleb üks tants!", pakub järgneva kolme päeva jooksul rohkelt tantsuteatrit, -muusikat ja -töötubasid.

Selleaastase festivali märksõnaks on tants. Lisaks heale tantsumuusikale, mida kõigi festivalipäevade jooksul kuulda saab, on sel aastal uue asjana kavas ka tantsuteater. Viljandi spordihoonesse ehitatud saal mahutab ligi 500 inimest ja pakub festivaliõhtutel nautimiseks mõnusaid tantusetendusi.

"Kavas on kaks Eesti tantsuetendust, üks Hispaania flamenkoetendus ja norrakate Frikar. Nemad on siis kuulsad selle poolest, et saatsid eelmisel aastal Aleksander Rybaki Eurovisiooni tantsufestivalil," selgitas ürituse pressiesindaja Rannar Raba. "Seda teatakse küll vähem, ent nad on väga tugevad tegijad just pärimustantsu ja pärimuskultuuri vallas. Ka Viljandis on nad just oma pärimusliku kavaga," täpsustas Raba.

Lisaks on sel aastal olemas ka tantsulava, mis on Raba sõnul avatud kõigile huvilistele nii spontaanseks tantsimiseks kui ka õpitubadeks, kus Poola, Hispaania, Venemaa ja mitmete teiste riikide välisesinejad õpetavad oma rahvatantse.

Esimest korda on festivali programmis ka selline ettevõtmine nagu meeste tantsutuba. "Silver Sepp, Jaak Johanson ja Tarmo Noormaa võtavad siis mehed kokku ja proovivad nad tantsima panna. Vaatame, kas eesti meestel üldse üks tantsutuba välja tuleb," lausus Raba.

Lisaks tantsule ei puudu festivali kavast ka filmiprogramm, näitused, ööülikool, pillilaat, käsitööhoov ja kontserdid. Raba sõnul tasuks kindlasti kuulamist-vaatamist soomlaste Tsuumi Sound System, mis annab kontserdi laupäeval, ja rootslaste Ale Möller Band, keda saab esinemas näha täna õhtul.

Juba aastaid on folgi korraldajad Ale Möllerit oma bändiga proovinud Eestisse esinema kutsuda, kuid siiani tulutult. Sel aastal on ta aga kohal ning Raba sõnul korraldajate jaoks tõeline loteriivõit.

"Ale Möllerit hindavad pärimusmuusikud just seetõttu, et ta oskab erinevate maade muusikad siduda üheks nii, et mitte keegi ei kaota. Teda peetakse selles osas tõeliseks guruks." Eesti esinejatest on kindlasti kohal Vägilased, Paabel, Zetod, Svjata Vatra koos DJ P. Julmaga ning paljud teised

Folk muutub veel rohelisemaks

Viljandi pärimusmuusika festival teeb sel aastal koostööd MTÜ Eesti Pakendiringlusega, et kõik festivali jooksul kasutatavad pakendid teisele ringile kasutamisse saata.

Folk on muutunud sel aastal veelgi rohelisemaks, festivali alalt kokku kogutud pakendijäätmed suunatakse uuele ringile. "Kui mitte 100, siis julgelt üle 90% pakenditest, mis siin kogutakse, lähevad taaskasutusse," sõnas festivali pressiesindaja Rannar Raba. Teisel ringil muudetakse osa materjalist näiteks patjade sisuks või küttegraanuliteks, tõi ta näite.

"Pärimusmuusika festival on ju kogu aeg olnud sellise teenäitaja rollis, seda oma sünnist saati. Samamoodi tahame olla teenäitaja ka keskkonnasäästlikuse seisukohalt. Neid suurüritusi, kes kogu oma jäätmemajanduse on oraniseerinud nii, et valdav osa jäätmetest saaks käideldud, Eestis hetkel väga palju pole. Kui kõik nüüd laabub, siis tahame meie seda sama teed jätkata järgmisel aastal ka," tunnistas Raba.

Viljandi Pärimusmuusika Festival

22.-25. juuli Viljandis

Kavas: 70 kontserti, õpitoad, maakonnakontsertid, ööülikool, regilaulupesa, muinasjututuba, näitused, pillilaat, käsitööhoov, filmiprogramm.

Piletid: Piletilevist ja kohapealt

www.folk.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700