28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Šabloonidega toale värske ilme

Mõnusa ja isikupärase seina saab väikese vaevanägemisega šabloone kasutades, sest mööbli või tekstiilidega sobituv muster annab ruumile tervikliku väljanägemise.

Üle seina rulluv muster või detail on hea võimalus ruumi väljanägemist elavdada. Samas on ülevärvimine ja teistsuguse lahenduse loomine võrreldes tapeeditud seinaga ka palju lihtsam.

ASi Tikkurila koolituskeskuse juht Meelis Tarto annab nõu, kuidas šabloonvärvimist õigesti teha.

1. Üldised reeglid

- Pinda tuleks vajadusel kruntida ja pahteldada.

- Värv tuleb valida vastavalt ruumi eripärale (märg/kuiv).

- Kui sein on juba eelnevalt värvitud või lakitud, peab värvi valima vastavalt aluspinnale.

- Soovitav on siiski kasutada vesialuselisi värve, mida on olemas nii kuivadesse kui niisketesse ruumidesse, fassaadile, puidule ja mineraalsetele pindadele. Samuti on vesialuselised lakid, peitsid ja õlid.

- Kui muster peaks katma tervet seina, siis peaks kindlasti enne välja mõõtma šabloonide asetused, et nurkades koledaid kohti ei tekiks. Selleks jagatakse sein pooleks ja märgitakse kahele poole kuni nurkadeni šabloonide kohad.

2. Töövahendid

- Šabloon. Paki hind algab 170 kroonist, võib ka ise teha.

- Maalriteip/šablooniliim.

- Tupsutaja (švamm, poroloon).

- Puhastamiseks lapp, papitükk.

- Kui pind on suurem ja šabloon keerukam, võivad vajalikuks osutuda ka rull, pintsel, värvivann, lood, mõõdulint.

3. Šablooni valmistamine ja kinnitamine

- Šablooni valmistamiseks on kõige parem kasutada jäika kilet, hästi sobib nt grafoprojektori kile.

- Alustuseks valitakse sobiv kujund, olgu siis internetist, tapeedilt või ise välja mõeldes ning joonistatakse see kilele.

- Seejärel lõigatakse teravat nuga kasutades šabloon kilest välja. "Tuleb vaid jälgida, et ei tekiks ühendatud ringjoont, muidu kukub see šabloonist välja," selgitab Tarto.

- Kujundeid saab joonistada seinale ka maalriteibiga. On olemas ka nn kõver maalriteip, millega saabki seinale joonistada kõverjooni.

- Eriti efektse tulemuse saab, kui kasutada seinal struktuurvärvi, mis loob ruumilise kujundi. Samuti on olemas poolläbipaistvaid lasuurvärve, metallikvärve, metalliklasuure, peitse, lakke, helbeid, mida lisatakse laki sisse, struktuurseid lisaaineid jt eritooteid.

- Kui soovitakse seinale kanda üks element, siis alustuseks tuleks välja valida täpne koht ja kinnitada šabloon maalriteibiga seinale.

- Keerukamate šabloonide puhul võib kasutada spetsiaalset pihustatavat liimi, mis ei jäta seinale jälgi. Seda müüakse bürootarvete kauplustes.

- Šabloon peab olema kindlalt kinnitatud, muidu võib värv valguda šablooni vahele.

- Pärast värvimist tuleks šabloon kohe eemaldada, et see seina külge ei kuivaks.

4. Värvimine

- Esimese asjana tasub teha väike proovivärvimine, näiteks papitükile.

- Töö alustuseks kastetakse tupsutaja värvi sisse, sobib nii spetsiaalne tööriist kui švammitükist ise valmistatu.

- Seejuures ei tohiks värvi liiga ohtralt kasutada, sest muidu võib see valguda šablooni ääre alla ja see rikub tulemuse kohe.

- Liigne värv tupsutatakse kõrvale papitükile, ning alles seejärel kantakse värv šabloonile.

- Töötama peaks rahulikult, ilma tupsutajat liiga kõvasti vastu seina surumata.

- Suuremate kujundite puhul võib kasutada ka sellist nippi, et kanda kõigepealt šablooni äärte piirkonda seina alusvärvi. Siis pole nii suurt ohtu, et järgneva kihina peale kantav kujundit märkiv toon ääre alla valguks.

- Kui šabloon on seina peale kinnitatud, võib esimese hooga tunduda, et värvikiht on liiga õhuke. Selle üle ei maksa muretseda, õige efekt selgub alles siis, kui šabloon eemaldatakse.

- Kui ikkagi selgub, et värvikiht on õhuke, siis võib juba kuivanud värvile šablooni samasse kohta kinnitada ning üle värvida. See variant on ikka parem kui šablooni alla valgunud värv, mis tähendab seda, et kogu šablooni osa tuleb uuesti alusvärviga katta ning otsast alustada.

 

Autor: Signe Sillasoo, Liivi Tamm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700