Nõrk süda võib kiirendada aju vananemist

Bostoni ülikooli teadlaste uurimus näitas, et inimestel, kelle süda suudab pumbata tavapärasest vähem verd, näikse ka aju kiiremini vananevat. Seejuures mitte ainult diagnoositud südamehaigetel, vaid ka neil, kelle südame võimsus vaid veidi normaalnäidule alla jääb, vahendavad ERRi teadusuudised.

Uurimisrühm kõrvutas ühtkokku 1500 vabatahtliku südameindeksit – südame võimet kehasse verd pumbata – ning aju ruumala, mis tavaliselt vananedes kahaneb. 34-84aastastest koosnev valim jagati südamenäitajate põhjal kolme gruppi: tavapärasest madalam indeks (valdavalt südameveresoonkonna haiguste põdejad) ning normaalse vahemiku alumisse ja ülemisse osasse jääv näit.

Kui südamenumbreid kõrvutati aju ruumalaga, ilmnes, et kolmandal grupil on see ülejäänutega võrreldes selgelt suurem. Ehk: hästi "pumpava" südamega inimese aju nägi välja ligi kaks aastat noorem kui teistel. Nii neil, kelle süda diagnoositult haige, kui neil – kokku ligi kolmandikul valimist –, kel see vaid veidi tavapärasest kehvemini toimib. Arvatavasti võib südame poolt läbi keha pumbatava vere vähene hulk pärssida aju verevarustust – mis omakorda tähendab ajurakkudele väiksemat hulka hapnikku ja toitaineid.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara