6. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Kauboi Herbert Aab läks kaduma!

Noor näitleja ja lavastaja Uku Uusberg on suveetenduse paigana ellu äratanud Jäneda mõisa vana Pulli talli, kus esietendub tema uhiuus näidend “Jõud”.

Viimased nädalad on Jäneda mõisa Pulli tallis käinud kibe ehitustöö. “Tall valmib etenduspaigana reaalselt nähtavasti esietenduse kuupäevaks, pühapäevaks. See kogemus, kuidas seal teatrit vaadata on, veel puudub, inimesi saali lastud ses tallisaalis enne pole,” rääkis Uusberg.

Projekti õnnestumiseks on MTÜ Ühendus R.A.A.A.M-ile abikäe andnud Jäneda Mõis, kelle abiga vanast hoonest teatrisaal saabki.

“Jäneda mõisal on üsna heas korras võimsad abihooned, need inspireerivad. Pulli tallist on saanud täiesti korralik suvine mängusaal,” teatas R.A.A.A.M-i juhatuse liige Mart Meos.

Uusberg oma vaimustust tagasi ei hoia: “Minu jaoks on see igal juhul üks suuremaid ehituslikke elamusi elus, kuidas minu silme all muutub vana ja aastaid hüljatud tall päev päeva järel väljapeetud teatrisaaliks. Oma olemuselt isegi teistsuguseks, kui olen harjunud nägema.”

Etendus “Jõud” on kirjutatud spetsiaalselt Pulli tallis ettekandmiseks. “Kogu see tekst ja näitemäng on saanud suurt inspiratsiooni ja tuge just sellest esinemiskohast. Seega on “Jõud” täiesti Jäneda lugu,” ütles Meos.

Uusbergi määratlus oma lavastusele on muusikaline müsteerium ning muusikat on “Jõus” kindlasti rohkem kui keskmises suveetenduses.

“See etendus ise on omal kombel ülesehituselt ehk pisut nagu muusikal, muidugi selles kohtab ka palju tõelist muusikat. Lihtsamalt öeldes, muusikat on seal tõesti suures mahus ja muusika olemusel on ses loos ülimalt tähtis tähendus,” rääkis lavastaja.

Etenduse konkreetsema sisu jättis Uusberg valgustamata, kuid vihjas, et tegemist on ühe mehe leidmise looga. Peakangelane on kaduma läinud, nii teatab ka etenduse koduleht.

“Herbert Aab on peategelase nimi. Ta kannab kauboi riideid, ta on eestlane, selles on tema olemuse saladus. Ja nüüd on Herbert Aab kadunud,” selgitas Uusberg. Kes tahab müsteeriumi kulgu oma silmaga näha ning ühtlasi saada teatrikogemust vanast Pulli tallist ehitatud 250kohalises teatrisaalis, sel tuleb sõita Jänedale. Esietendus on juba pühapäeval.

 Asus Eee PC 900

Esietendus 8. augustil kl 19.30 Jäneda Pulli tallis. Pulli tall asub Musta Täku talli kõrval ning on üks Jäneda mõisa abihoonetest.

Etendused: 10, 11, 12, 15, 16, 24, 25, 26 august ja 2, 3, 4 september.

Piletid 245/195 kr, kohapeal 270 kr

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700