10. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi ettevõtete sissetulek Euroopa parim

Põhjamaade suurim majandus võib osutuda Euroopa tugevaimaks taastujaks, millest andis märku 80 protsendi Rootsi ettevõtete prognoositust suurem sissetulek.

OMX Stockholm 30 börsil noteeritud ja Rootsis baseeruvast 25 ettevõttest suutsid teise kvartali kasumiprognoose ületada koguni 20 firmat, selgub Bloombergi analüüsist. Rootsi järel on Saksamaa, kelle Dax börsil ületas 65 protsenti kodumaistest ettevõtetest kasumiprognoose.

Rootsi suureksportijad Volvo, Alfa Laval, SKF ning Svenska Cellulosa, kes moodustavad kokku pool riigi ekspordist, on toitmas majanduse tugevnemist suunates enda pilgu veel nõrga Euroopa asemel Aasia ja Ladina-Ameerika turgudele.

"Eksportijad on kriisist kiiremini taastumas," ütles Nordea Bank AB ökonomist Torbjoern Isaksson Bloombergile. "Ekspordisektor sai rängalt kannatada, kuid praegu aitavad tootlikkuse kasv ning tõusev sisemajanduse koguprodukt tugevdada Rootsi majanduse taastumist."

Rootsi SKP kasvas teises kvartalis 3,7 protsendi, mida on 0,7 protsendipunkti rohkem, kui esimeses kvartalis. Rootsi oli teises kvartalis enda majanduskasvuga Slovakkia (+4,8%) järel teine. Seejuures võib Rootsi majanduskasv osutuda terve 27 liikmesriigiga majandusliidu suurimaks, sest rootslaste keskpank on selle-aastaseks majanduskasvuks prognoosinud 3,8 ning tulevaks aastaks 3,6 protsenti.

Euroopa Keskpank näeb enda prognoosides eurotsooni majanduskasvuks ühte protsendi käesoleval ning 1,2 protsenti tuleval aastal. Rahvusvahelise Valuutafondi prognoos on praktiliselt sama.

Rootsi on endiselt ka kõige väiksema eelarve defitsiidiga liikmesriik Euroopas. Läinud aastal ulatus defitsiit Rootsis 0,5 protsendini, samas kui Euroopa Liidu keskmine näitaja oli 6,8 protsenti. Käesoleval aasta suureneb Rootsi defitsiit küll 2,1 protsendini, kuid jääb endiselt terve Euroopa väiksemaks.

Autor: Urve Vilk, Fredy-Edwin Esse

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700