Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 11. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 sammu parema uneni

Forbes.com toob välja 10 nippi parema une saavutamiseks.

1. Magamistuba olgu vaid magamiseks

Ära hoia magamistoas telerit ega arvutit, mitte ainult nende vilkuvad ekraanid ei sega su und, vaid tehnika tõttu võib magamistuba seostuda sulle töö või meelelahtusega, mis segab uinumast.

2. Loo magamiseks sobivad tingimused

Hoia magamistuba vaikne, jahe ja pime, lisaks sellele vali sobiv madrats, padjad ja voodiriided. Magamiseks ideaalne olukord sisaldab lisaks silmamaski, kõrvatroppe ning käeulatuses olevat veeklaasi.

3. Tukasta targalt

Lõunauinakul on nii positiivseid kui ka negatiivseid külgi: see tõstab su tööviljakust, ent kui sul on öösiti magamisega raskusi, muudab see õhtul uinumise veelgi keerulisemaks.

4. Ära tegele korraga liiga paljude asjadega

Päeva või õhtu jooksul väga erinevate ülesannete vahel tähelepanu jagamine ja mitme asja korraga teha üritamine toodab stressihormooni, mis on stimulant, mis põhjustab uinumisraskusi. Samuti kannatab ssetõttu sinu töö: mitme asja korraga tegemine vähendab õppimis- ning sooritamisvõimet ja muudab mälu kehvemaks.

5. Vähenda arvuti taga oldud aega

Arvutist ning mobiiltelefonist kiirgavad lained suurendavad meie tundlikkust ning häirivad kehakella, mis takistab õigel ajal uinumast.

6. Kuula oma kehakeelt

Hommikuinimestel on hommikuti kergem ärgata ning tegeleda ärategemist vajavate asjadega kui öökullidel, kellele sobib tööks paremini õhtune aeg. Püüa leida töö, mida saad teha ajal, mis sulle kõige paremini sobib. Vihjeid selleks, millist tüüpi oled, annab näiteks puhkuse ajal välja kujunev päevaplaan.

 7. Tee magamata jäänud tunnid tasa

Iga magamata tund tuleks nädalavahetusel tagasi magada ehk siis kui igal tööpäeva öösel jääb sul magades vajaka üks tund, peaksid nädalavahetusel tasa magama viis tundi ning organismi töövõime on taastatud.

8. Mine iga päev ühel ja samal ajal magama

Inimesed jäävad nädalavahetustel palju kauemaks ülesse kui tööpäevadel, ent kui sa ei taha alustada töönädalat väsinuna, püüa hoida nädalavahetusel tööpäevadega sarnast unerütmi.

 9. Lõdvestu

Jäta endale pool tundi kuni tund enne magamaminekut lõdvestumiseks aega: võta sooja vanni või kuula muusikat, et lõpetada aktiivne päev. Ära joo kofeiini sisaldavaid jooke vähemalt kolm tundi ja alkoholi kaks tundi enne magamaminekut.

10. Otsi professionaalset abi

Kui uneprobleemid kestavad rohkem kui kuu aega, otsi professionaalset abi psühholoogilt, terapeudilt või unekliinikust.   

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700