Puhkepäev: Mall Tomberg maalib lõngaga

Eesti Tarbekunsti ja Disainimuuseumis on avatud suur ülevaatenäitus eesti tekstiilikunsti klassiku Mall Tombergi loomingust.

Näitusel saab näha ulatuslikku väljapanekut Tombergi seinavaipadest ja kangastest. Tekstiilikunstniku tööprotsessi ilmestavad arvukalt eksponeeritud vaibakavandid.  Tombergi loomingusse süvenedes tasub meeles pidada, et enamiku loomingust tegi ta ise oma kodustel kangastelgedel.

1960. aastad, mil  Tom­bergist kujunes meie gobeläänikunsti suurkuju, olid uute katsetuste ajad. Vaibad omandasid sisekujunduses üha olulisemat rolli, mistõttu pole ime, et Tombergi monumentaalsed seinavaibad niivõrd hinnatuks muutusid.
Eksperimenteerimisinnust on kantud seitsmeosaline seinavaip “Vana Tallinn”, mis valmis 1976. aastal. Vahelduvad jäme ja peen põimetehnika, reljeefse punase müüri sisse on kootud pildilikke keskaegseid kujundeid ja inimeste portreesid. Ootamatute detailide integreerimine vaipadesse on Tombergile üsna iseloomulik. “Velotuuri” on ta sissekudunud fotokujundid ja “Malevaipa” Paul Kerese autogrammi.

Lüürilisus ja Eestimaa loodus on nii selle väljapaneku kui ka kogu Tombergi loomingu ühed olulisemad märksõnad. Tema vaibad mitte ei kata seinu, vaid sulatavad neisse kaunid panoraamsed loodusvaated.
Tombergi vaibad on värvikirevad ja efektsed, nagu neid mitmel pool nimetatud on. Ent tema vaipade värvijõud ei peitu kriiskavates neoonides, vaid maapõuest, metsadest ja põldudelt nopitud jõulistest loodustoonidest.
Neid hiiglaslikke seinavaipu võib ette kujutada vaid suures avaras ruumis. Maalähedase toonivaliku tõttu sulavad Tombergi vaibad oma ümbrusega hästi kokku, nad ei ole liigselt esiletungivad. Võib isegi öelda, et tema gobeläänid on vaatamata oma suurusele tagasihoidlikud.

Esiletungimatus ei vähenda aga vaipade mõjukust. Tomberg ei mängi mitte ainult naturaalsete toonide, vaid ka väga erinevate kudumisvõtetega, mis on integreeritud ühte vaipa. Nii nagu taeva, metsa ja niidu reljeef on looduses erinev, nii leiab ka  Tomberg neile kõigile oma erilise tekstuuri.
Tombergi loomingu kõrval on oluline ka tema pedagoogi töö kunstiinstituudis ning mitmed teaduslikud tööd ja uurimused eesti tekstiiliajaloost.

“Klassikud. Mall Tomberg”
Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis
Lai 17, Tallinn
Kuraator: Helen Adamson
Kujundaja: Jaana Jüris
Näitus jääb avatuks 12. septembrini

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara