19. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: animasari on saanud suhteliselt kasina järje

Eelmisest nädalast kinodesse jõudnud samanimelise animaseriaali järgi filmitud Avatar: Viimane Õhutaltsutaja lööb küll eepiliste vaadete, müstiliste asukohtade ja  efektidega, kuid külvab oma hüplikkuse ja kiirendatud teemaarenduse tõttu palju vastusteta küsimusi.

Filmi tegevus leiab aset maailmas, mis jaotub regioonideks elementide järgi:  tuli, vesi, maa ja õhk. Erinevaid rahvaid peaks valvama ja kaitsma Avatar, kes ainukesena suudab talitseda kõigi nelja ürgaine maagiat. Paraku on viimane Avatar Aang (Noah Ringer) veetnud terve sajandi jäävangis ning Tuleisand Ozai (Cliff Curtis) on alustanud sõda ülejäänud rahvaste orjastamiseks.

Aangi näol on tegu kiilaspäise õhukloostri munkadega üles kasvanud põngerjaga, kes tänu noorele sõdurile Sokka (Jackson Rathbone) ja tema õele Katara (Nicola Peltz) vangistusest pääseb.

Olles kuulnud maailmas toimuvast, võtab noormees  vastu otsuse järgida oma sünnipärast kohustust: õppida ära kõigi nelja elemendi maagia ja taastada rahu. Algab retk lendava hiigelpiisoni Abba seljas. Teepeal kohtuvad kangelased nii uusi sõpru kui vaenlasi, alustades tuleisanda pagenduses pojast Prints Zuko’st (Dev Patel) kuni vaimumaailma elanikeni.

Filmi stsenaarium ei erine 2005. aastal Michael Danta DiMartino ja Bryan Konietzko poolt produtseeritud samanimelise animasarja esimesest hooajast. Ehk osutubki suurimaks muudatuseks kahekümne episoodi kokku pressimine 103 minutisse.

Vanad tuttavad tegelased tekitavad küll äratundmisrõõmu, ent liialdatud toonil dialoogid ja ülikiire teemade avamine-sulgemine urinat ja pahameelt.

Kindlasti mängib suurt rolli ka asjaolu, kas vaataja on end kurssi viinud seriaaliga või tutvub elementidega esimest korda kinos.

Ühtegi halba sõna pole põhjust öelda aga fantaasiaküllase keskkonna kohta. Kindlasti osutub säärane maailm atraktiivseks just noorematele kinokülastajatele, kellel on ühtlasi ka hõlpsam lapsnäitlejatele kaasa elada. On ju ka tegu eepilise maailmapäästmislooga, kuhu on segatud heasüdamlikkust, kohusetunnet ning isegi idamaiseid filosoofiatarkusi.

Kui jätta kõrvale teose hüplikkus ja keskenduda üksnes loos esinevatele moraalsetele õpetustele ja ilusatele stseenidele kerkibki esile kena ulmeline perefilm. Aga, kui oodata elamust action’i või väga hea näitlejatöö näol, tasuks esmalt veelkord kinokava kätte võtta.

Avatar: Viimane Õhutaltsutaja

Režissöör: M. Night Shyamalan

Pikkus: 103 minutit

kinodes alates 13. august

5 punkti  

Autor: Urve Vilk, Madis Luik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700