Jälg internetis mõjutab värbamisotsust

Kas internetiavarustest leida võiv info tööle kandideerija kohta mõjutab kuidagi värbamisotsust ning kas info võib kandidaadile kasu tuua või hoopis töölesaamisvõimalused hävitada?

OÜ SOL Eesti personalijuhi Evely Ellerti sõnul on aeg-ajalt hea kandideerija tausta internetiavarustest kontrollida. “Me ei tee seda muidugi alati. Vajadus tausta uurida tekib tavaliselt siis, kui intervjuul ei teki kandidaadist täit pilti. Kui õhku jäävad mingid küsimused,” rääkis Ellert. “Kui intervjuu käigus saadud pilt on piisav, pole vajadust juurde uurida,” lisas ta.

Ellerti sõnul ei saa öelda, et tausta uurimine oleks juhtivtöötaja puhul olulisem kui tavatöötaja puhul. “Oleme mõlemal juhul uurinud,” sõnas ta.  


Ülevaade arusaamadest
Kui varasemalt tööandjalt kandidaadi kohta info küsimine annab aimu inimese tööalaste saavutuste kohta, siis avaliku informatsiooni kontrollimine internetist annab Ellerti hinnangul ülevaate inimese arusaamade kohta elust üldisemalt.  
“Enne kandidaadiga kohtumist tema tausta ei uurita. Kuna töölesoovijaid on palju, pole selleks aegagi. See, kui palju otsust internetist leitu mõjutab, oleneb sellest, millises järgus intervjuu on. Kõige olulisem on muidugi intervjuu ise. Aga paaril korral on olnud juhuseid, mil taustainfo on kallutanud negatiivse otsuse suunas,” rääkis Ellert.

Nii tasuks Ellerti sõnul inimestel rohkem enne kaaluda, millist infot internetti üles riputada. “Suures osas on inimese enda kätes, millist infot internetist tema kohta leida võib. Siis, kui asjad üles pannakse, tahetakse luua lisaväärtust oma suhtlusringkonnas ega peeta seda laiemas ringis oluliseks. Aga ei mõelda, et potentsiaalne tööandja võiks seda vaadata või selle kohta teada saada. Miks mitte  ennast aeg-ajalt ka googeldada, et oma nimega välja tulevat infot kontrollida,” rääkis Ellert.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara