27. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: märulifilmide unistustemeeskonna kasin kokkutulek

Seda, kas Sylvester Stallone värskeima saavutuse, märulifilmi “Palgasõdurid” vaataja viiakse omamoodi lasketiiru või lihunikukursusele, peab igaüks ise otsustama. Kindel on see, et ühe korraliku kiirloengu inimese anatoomiast saavad kõik saalisviibijad.

Filmi põhiline tegevusliin algab siis, kui Stallone’i mängitav Barney Ross kohtub koos rivaalist palgasõduri Trenchiga (Arnold Schwarzenegger) salapärase kohtumispaiga järgi nime saanud tööpakkuja Churchiga (Bruce Willis). Viimasel on välja pakkuda ülesanne, mis Trenchi loobudes saab Rossi ja tema elitaarsetest palgasõduritest koosneva möllumeeskonna omaks.

Eriti ohtlik missioon viib sõdalased troopilisele Vilena saarele, et kukutada sealne julm diktaator Garza. Ettevõtmise teevad keeruliseks ka diktaatorit kontrolliv endine CIA agent James Munroe (Eric Roberts) ning kindrali kaunis ja kindlameelne, saare hea tuleviku pärast muretsev tütar Sandra (Gisele Itié).

Et ülesanne on keeruline, on filmis selle kujutamiseks ette nähtud eriefektide eelarve ilmselt kordi suurem mõne sarnase Mehhiko lahe regioonis asuva väikeriigi paari aastakümne riigieelarvest.

Filmi võib vast nimetada märulifilmide veteranide kokkutulekuks, sest lisaks Bruce Willisele ja Arnold Schwarzeneggerile, kellele antakse filmis vast 2–3 minutit säramisaega, astuvad Stallone’i kõrval plahvatusterohketesse heitlusetesse ka Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren ja Mickey Rourke.

Osa õnnestunumalt, osa mitte nii õnnestunult. Kõige kesisema mulje jätab osatäitjatest ja unelmate meeskonna liikmetest Stallone ise, kes pole vist Rambo ja Rocky rollist ikka veel välja saanud ning üritab nüüd viimast välja pigistada, peaasi, et muskel välguks ja kuulid lendaksid.

Film, mis näeb oma olemuselt välja kui korralik Stallone’i öine unenägu, on vähesest huumorist ja elitaarsest näitlejaskonnast hoolimata sedavõrd julm ja robustne, et lõputiitrite jooksmise ajal hakkasin omaette arutlema, kas absurdini viidud vägivald kukutas filmi nii madalale tasemele, et teda võib hakata juba oma jubeduses isegi huvitavaks pidama.

Jääb vaid loota, et saalis viibinud ja filmielamusest osa saanud kaitsepolitseinik oma tööülesannete täitmisse vaadatust liigselt inspiratsiooni ei ammutanud.

 “Palgasõdurid”

Lavastaja: Sylvester Stallone

Osatäitjad: Sylvester Stallone, Jet Li, Jason Statham, Mickey Rourke, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger  

5 punkti

Kinodes alates 20.08

Alla 14 a keelatud

 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700